Máte rádi křupavé a pikantní knackebroty??? Zkuste je udělat z receptu na semínkový chléb Vegipan. Stačí směs na chléb rozetřít vlhkou rukou na plech s připevněným pečícím papírem. Nožem naznačit stejně velké čtverce nebo si můžete hrát a vykrajovat třeba srdíčka apod. Chutnat Vám budou jisto jistě... Bez lepku, mléka i vajíček
- 2h
- 20 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Hmota | |
---|---|
bezlepkové! 100 g |
100 g |
100 g |
100 g |
100 g |
100 g |
50 g |
50 g |
40 g |
40 g |
40 g |
40 g |
50 g |
50 g |
2 lžíce |
2 lžíce |
2 lžíce |
2 lžíce |
vláknina psyllium, jitrocelová 1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
3 lžíce |
3 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
první den 350 ml |
350 ml |
na promíchání den druhý, může to být i více, směs nesmí být druhý den suchá, klidně přidejte více - takové blátité by to mělo být... 100 ml |
100 ml |
Postup přípravy
-
Pokud by se Vám líbil vegipan na sladko, stačí zaměnit některou Vám nelibou součást semínek za sekané švestky, křížaly a jiné sušené ovoce, ubrat soli, přidat sirup datlový apod...
-
Všechny sypké součásti vsypeme do mísy a promícháme, přilijeme teplou vodu s rozpuštěným sirupem a promícháme v lepivé těsto, které necháme odpočívat 8 hodin na lince (mísa přikrytá talířem) nejlépe do druhého dne.
-
Druhý den přidáme k ztuhlé chlebové směsi (bude vonět slabě kysele) dalších 50 ml teplé vody a promícháme (směs by měla držet při sobě v bochánku, pokud ne přidáme ještě trošku vody).... Formu si vyložíme pečícím papírem a chlebovou směs do ní rozetřeme.
-
Troubu zahřejeme na 200°C a chlebíček pečeme ve vyhřáté troubě 20 minut. Poté ho opatrně překlopíme na plech opět vyložený pečícím papírem (vrchní papír opatrně odlepíme) a dopékáme při 175°C ještě 30 minut. Hotový necháme zcela vychladnout na mřížce. Krájíme ostrým vroubkovaným nožem. Uchovala jsem zabalený v alobalu do čtvrtého dne beze změny.
-
Pokud máte zálusk na knackebroty, chce to trochu vymazat plech olejem a mokrou rukou rozprostřít těsto po celém plechu ve výšce cca 0,5 cm, rádélkem naznačit malé chlebíky nebo lze použít vykrajovátka třeba srdíčka. Péct na horký vzduch na 200, cca 10-15 minut do křupava. Nechat vychladnout na mřížce a chroupat nebo uchovávat v plechové krabici, klidně celý týden.
Makronutrienty
43%
19%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 173 kJ | 609 kJ |
Kalorická hodnota | 280 kcal | 146 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
21,2 g
1,21 g |
11 g
0,627 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,12 SVJ | 1,1 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
19 g
1,94 g |
9,85 g
1,01 g |
Bílkoviny | 9,13 g | 4,74 g |
Sůl | 1,76 g | 0,914 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů