Klasický ruský boršč
Kdo by neměl rád...mňam...
- 3h
- 6 porcí
- náročné
Suroviny pro 6 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
hovězí přední maso s kostí | 500 g |
bobkový list celý sušený | 2 listy |
pepř černý celý | 5 kuliček |
brambory pozdní | 200 g |
hlávkové bílé zelí | 0,25 hlávky |
mrkev | 100 g |
cibule | 100 g |
červená řepa | 300 g |
rajský protlak | 2 lžíce |
sůl | 1 lžíce |
zakysaná smetana | 6 lžic |
petrželka, petrželová nať | 1 hrst |
kopr čerstvý, koprová nať | 2 snítky |
Postup přípravy
-
Ve 3litrovém hrnci si uvaříme poctivý hovězí vývar, průběžně sbíráme pěnu. Celkem asi 2 hodiny vaříme s bobkovým listem a pepřem.
-
Vyjmeme maso, vývar přecedíme. Maso musí být měkké, rozebereme ho rukama na vlákna asi 2 - 3 cm dlouhé, nakrájíme na kostky. Kousky masa vložíme zpět do vývaru a přidáme větší teplotu.
-
Brambory na kostky přidáme a povaříme, zelí na nudličky později také a povaříme.
-
Zatím co se nám brambory a zelí vaří, připravíme si na boršč ostatní zeleninu. Cibuli nakrájíme na menší kostky, mrkev a červenu řepu oškrábeme a nastrouháme. Na pánvi osmažíme cibuli dozlatova, pak přidáme mrkev. Necháme trochu osmažit. Pak přidáme nastrouhanou červenou řepu.
-
Po změknutí řepy celou zápravu z pánví dáme do hrnce a přivedeme k varu, vaříme boršč jen 2 minuty a vypneme. Přidáme drcený česnek a promícháme.
-
Necháme uležet 20 minut a podáváme se zakysanou smetanou, petrželkou a koprem. Dobrou chuť!
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů