Klasický ruský boršč

Jídelní plán

Kdo by neměl rád...mňam...

Klasický ruský boršč

Suroviny pro 6 osob

Čeho Kolik
hovězí přední maso s kostí 500 g
bobkový list celý sušený 2 listy
pepř černý celý 5 kuliček
brambory pozdní 200 g
hlávkové bílé zelí 0,25 hlávky
mrkev 100 g
cibule 100 g
červená řepa 300 g
rajský protlak 2 lžíce
sůl 1 lžíce
zakysaná smetana 6 lžic
petrželka, petrželová nať 1 hrst
kopr čerstvý, koprová nať 2 snítky

Postup přípravy

  1. Ve 3litrovém hrnci si uvaříme poctivý hovězí vývar, průběžně sbíráme pěnu. Celkem asi 2 hodiny vaříme s bobkovým listem a pepřem.

  2. Vyjmeme maso, vývar přecedíme. Maso musí být měkké, rozebereme ho rukama na vlákna asi 2 - 3 cm dlouhé, nakrájíme na kostky. Kousky masa vložíme zpět do vývaru a přidáme větší teplotu.

  3. Brambory na kostky přidáme a povaříme, zelí na nudličky později také a povaříme.

  4. Zatím co se nám brambory a zelí vaří, připravíme si na boršč ostatní zeleninu. Cibuli nakrájíme na menší kostky, mrkev a červenu řepu oškrábeme a nastrouháme. Na pánvi osmažíme cibuli dozlatova, pak přidáme mrkev. Necháme trochu osmažit. Pak přidáme nastrouhanou červenou řepu.

  5. Po změknutí řepy celou zápravu z pánví dáme do hrnce a přivedeme k varu, vaříme boršč jen 2 minuty a vypneme. Přidáme drcený česnek a promícháme.

  6. Necháme uležet 20 minut a podáváme se zakysanou smetanou, petrželkou a koprem. Dobrou chuť!

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů