Kdo by neměl rád...mňam...
- 3h
- 6 porcí
- náročné
Potřebné suroviny
Boršč | |
---|---|
500 g |
500 g |
2 listy |
2 listy |
5 kuliček |
5 kuliček |
200 g |
200 g |
0,25 hlávky |
0,25 hlávky |
100 g |
100 g |
100 g |
100 g |
300 g |
300 g |
2 lžíce |
2 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
Navrch | |
6 lžic |
6 lžic |
1 hrst |
1 hrst |
2 snítky |
2 snítky |
Postup přípravy
-
Ve 3litrovém hrnci si uvaříme poctivý hovězí vývar, průběžně sbíráme pěnu. Celkem asi 2 hodiny vaříme s bobkovým listem a pepřem.
-
Vyjmeme maso, vývar přecedíme. Maso musí být měkké, rozebereme ho rukama na vlákna asi 2 - 3 cm dlouhé, nakrájíme na kostky. Kousky masa vložíme zpět do vývaru a přidáme větší teplotu.
-
Brambory na kostky přidáme a povaříme, zelí na nudličky později také a povaříme.
-
Zatím co se nám brambory a zelí vaří, připravíme si na boršč ostatní zeleninu. Cibuli nakrájíme na menší kostky, mrkev a červenu řepu oškrábeme a nastrouháme. Na pánvi osmažíme cibuli dozlatova, pak přidáme mrkev. Necháme trochu osmažit. Pak přidáme nastrouhanou červenou řepu.
-
Po změknutí řepy celou zápravu z pánví dáme do hrnce a přivedeme k varu, vaříme boršč jen 2 minuty a vypneme. Přidáme drcený česnek a promícháme.
-
Necháme uležet 20 minut a podáváme se zakysanou smetanou, petrželkou a koprem.
Dobrou chuť!
Makronutrienty
36%
30%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 455 kJ | 1 038 kJ |
Kalorická hodnota | 109 kcal | 248 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
7,21 g
1,78 g |
16,4 g
4,05 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,721 SVJ | 1,64 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
6,78 g
3,12 g |
15,5 g
7,13 g |
Bílkoviny | 5,94 g | 13,5 g |
Sůl | 1,1 g | 2,5 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů