Výborná klasická vánočka, které pekly naše babičky. Tento recept využijete na Velikonoce, Vánoce nebo si ji upečte kdykoliv, když na ni dostanete chuť. Počítejte však s tím, že se po ní rychle zapráší.
Za vyzkoušení děkujeme P.Valáškové :)
- 3h
- 14 kusů
- náročné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
hladká mouka pšeničná vysokolepková, kynutá těsta 1 kg |
1 kg |
140 g |
140 g |
600 g |
600 g |
3 kusy |
3 kusy |
1 lžička |
1 lžička |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
1 špetka |
1 špetka |
50 g |
50 g |
140 g |
140 g |
3 lžíce |
3 lžíce |
150 g |
150 g |
Na potření | |
1 kus |
1 kus |
Postup přípravy
-
Udělej si kvásek z 5 dkg droždí, trochu smetany, cukru a nech vykynouti. Pak přidej k němu zbytek mouky, vejce, žloutek, cukru a sekanou kůru z 1/2 citronu.
Promíchej vše dobře a vytluc těsto, až povstanou na něm puchýřky.
-
Nech je na teplém místě vykynouti, pak zamíchej do něho 14 dkg sultánek v rumu neb kořalce předem namočených, 15 dkg pařených mandlí a 4 hořké mandle.
Zapleť z něho vánočku, nech ji skynouti, pomaž pak rozkvedlaným žloutkem a pec ji asi hodinu zvolna.
Makronutrienty
66%
13%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 372 kJ | 2 289 kJ |
Kalorická hodnota | 328 kcal | 547 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
42,3 g
7,93 g |
70,5 g
13,2 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 4,23 SVJ | 7,05 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
13,5 g
5,91 g |
22,5 g
9,86 g |
Bílkoviny | 8,56 g | 14,3 g |
Sůl | 0,117 g | 0,196 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů