
Recept na tento perník (ovšem klasický s obilnou moukou) na mě vykoukl na FB. Zaujal mě, proto jsem se jej rozhodla předělat do low carb verze. Bohužel výsledek mě osobně příliš nenadchnul. To však neznamená, že nechutnal ostatním. :)
Perník nejspíš zaujme ty, kteří si nepotrpí na příliš sladké a nevadí jim použitá kokosová mouka.
- 50m
- 24 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
300 ml |
300 ml |
3 kusy |
3 kusy |
40 g |
40 g |
150 g |
150 g |
50 g |
50 g |
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů 2 lžičky |
2 lžičky |
kořenicí směs perníkové koření 2 lžičky |
2 lžičky |
1 lžička |
1 lžička |
1 špetka |
1 špetka |
Poleva | |
70 g |
70 g |
4 lžičky |
4 lžičky |
30 g |
30 g |
já měla 30 g pecek z kakaové hmoty (100% čokolády) 30 g |
30 g |
ovoce sušené mrazem, lyofilizované 2 g |
2 g |
Postup přípravy
-
Do mísy nalijeme kefír, přidáme vejce, sůl, erythritol a prošleháme. Pak přidáme smíchané sypké suroviny, které zamícháme již vařečkou.
Husté těsto přendáme do máslem vymazaného varného skla obdélníkového tvaru (nebo na menší plech) a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme na 180 °C 40 minut, nebo podle typu trouby. Na plechu bude doba pečení asi o něco kratší, než v tom skle. Musíte zkusit špejlí.
-
V kastrolku jsem spojila smetanu s erythritolem a olejem a prohřála. Pak jsem přidala čokoládové pecky, odstavila z plamene a důkladně promíchala, až vznikla krásná hladká hmota.
Perník jsem po vychladnutí a vyklopení natřela low carb třešňovým džemem vlastní výroby. Pak jsem jej namazala čokoládovou polevou a ozdobila nadrobenými lyofilizovanými malinami.
Makronutrienty
25%
23%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 043 kJ | 374 kJ |
Kalorická hodnota | 249 kcal | 89,5 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
9,58 g
3,35 g |
3,44 g
1,2 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,958 SVJ | 0,344 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
20,4 g
7,82 g |
7,34 g
2,81 g |
Bílkoviny | 8,87 g | 3,18 g |
Sůl | 0,461 g | 0,165 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů