
Možná tento recept znáte, já se pokusila převést ho do LC verze.
Nákyp je chutný horký i studený, může připomínat notoricky známé "zelofleky", ale mně osobně se zdá lépe stravitelný.
- 1h
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
500 g |
500 g |
180 g |
180 g |
2 kusy |
2 kusy |
200 ml |
200 ml |
20 g |
20 g |
15 g |
15 g |
mouka z lupiny bílé, vlčího bobu 15 g |
15 g |
100 g |
100 g |
1 kus |
1 kus |
1 špetka |
1 špetka |
2 špetky |
2 špetky |
2 stroužky |
2 stroužky |
2 lžíce |
2 lžíce |
Postup přípravy
-
Kapustu nakrájíme na nudličky, podobně, jako by se krájelo hlávkové zelí na dušení.
Silnější žebra listů doporučuji buď odstranit nebo překrájet na stejný rozměr, jako mají kapustové nudličky z částí listů bez žeber.
Na pařáku nudličky předvaříme 5-10 minut, jen do poloměkka, následně prolijeme studenou vodou a dáme okapat na cedník.
Při dodržení tohoto postupu si kapusta zachová svěží barvu.
-
Zatímco chladne kapusta, nakrájíme na kostičky cibuli i anglickou slaninu, tu nejdříve na pánvi zahřejeme a když začne pouštět tuk, přihodíme k ní do pánve také cibuli, osmahneme do sklovita a na poslední minutku do pánve přijde také prolisovaný česnek.
Směs necháme chladnout.
-
Zapneme troubu na 180°C a vložíme do ní pekáč, ve kterém budeme jídlo péct.
Teď je čas připravit těstíčko.
Do větší misky nastrouháme mozzarelu n
na hrubší nudličky. Do misky dále přidáme vejce, mléko, podle chuti sůl a pepř, všechny mouky.
Zamícháme metličkou, konzistence těsta bude připomínat těsto na palačinky.
Nakonec vmícháme směs z pánve.
-
Ve chvíli, kdy pekáč v troubě se už nahřál, nalijeme do něj olej, ghi nebo sádlo, vrátíme do trouby na pár minut,aby se tuk rozpálil.
K ruce si připravíme kapustu i těstíčko.
Do rozehřátého tuku v pekáčku rozetřeme zhruba polovinu těsta, mělo by zasyčet, druhou vrstvu tvoří kapusta, pokud je v ní ještě dost vody, vymačkáme vždy část v dlaních a pak teprve rozložíme na vrstvu těsta.
Povrch kapusty můžeme lehce umačkat a pak na něj rovnoměrně rozdělíme zbytek těsta a lehce ho zamačkáme do kapusty.
Připravený pokrm pečeme dozlatova zhruba 30-45 minut.
Makronutrienty
21%
30%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 628 kJ | 2 015 kJ |
Kalorická hodnota | 150 kcal | 482 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
5,03 g
1,07 g |
16,1 g
3,42 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,503 SVJ | 1,61 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
11,7 g
4,85 g |
37,7 g
15,6 g |
Bílkoviny | 7,34 g | 23,6 g |
Sůl | 0,574 g | 1,84 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů