Kapustičky se slaninou a strouhankou - bez lepku, mléka i vajec

Radka

Skvělé zimní zeleninové zahřívací jídlo k večeři či obědu. Odpůrci kapusty prosím dejte jí šanci. Bez lepku, mléka i vajíček Královna zimní zeleniny, zdroj vlákniny a spoustu vitamínů a minerálních látek. Pro masožravce s domácí slaninou, pro vegani s vlašskými ořechy a domácími rýžovo-tapiokovými nudlemi (které jsem nevyužila do nedělní polévky a krásně na topení vyschly). Obě varianty bez lepku, mléka i vajec. Zkuste k obědu či k večeři, stíháte i ve všední den, jen to loupání je trochu opruz.

Kapustičky se slaninou a strouhankou - bez lepku, mléka i vajec

Suroviny pro 2 osoby

Čeho Kolik
kapusta růžičková 400 g
slanina anglická 100 g
strouhanka kukuřičná 100 g
olej řepkový 2 lžíce
kmín drcený 1 lžička
sůl 1 lžička
pepř černý mletý 1 špetka

Postup přípravy

  1. Oloupané kapustičky vaříme ve vroucí osolené vodě cca 10 minut (až vidlička lehce kapustičkou projede, nikoliv do úplného změknutí).

  2. Po uvaření kapustičky rychle scedíme a cedník s nimi ponoříme na dvě minuty do mísy s ledovou vodou (zelenina si zachová pěknou zelenou barvu). Kapustičky vyndáme a necháme okapat.

  3. Na pánvi rozehřejeme olej a přisypeme slaninu, opékáme do zlatavého zbarvení a do křupava (stupeň 6-7). Přisypeme kapustičky a opékáme za stálého promíchávání až i kapustičky chytnou místy zlatou barvu. Přisypeme strouhanku a opatrně promícháme. Teď už jen krátce dosmažíme - pozor strouhanka se rychle připéká. Servírujeme jako samostatné jídlo nebo s pečenými či vařenými brambory.

  4. Zdroj: Radčiny kuchařky bez lepku se spoustou rad a receptů bez mléka a vajec

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů