Skvělé zimní zeleninové zahřívací jídlo k večeři či obědu. Odpůrci kapusty prosím dejte jí šanci. Bez lepku, mléka i vajíček
Královna zimní zeleniny, zdroj vlákniny a spoustu vitamínů a minerálních látek. Pro masožravce s domácí slaninou, pro vegani s vlašskými ořechy a domácími rýžovo-tapiokovými nudlemi (které jsem nevyužila do nedělní polévky a krásně na topení vyschly). Obě varianty bez lepku, mléka i vajec. Zkuste k obědu či k večeři, stíháte i ve všední den, jen to loupání je trochu opruz.
- 1h
- 2 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
400 g |
400 g |
100 g |
100 g |
100 g |
100 g |
2 lžíce |
2 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 špetka |
1 špetka |
Postup přípravy
-
Oloupané kapustičky vaříme ve vroucí osolené vodě cca 10 minut (až vidlička lehce kapustičkou projede, nikoliv do úplného změknutí).
-
Po uvaření kapustičky rychle scedíme a cedník s nimi ponoříme na dvě minuty do mísy s ledovou vodou (zelenina si zachová pěknou zelenou barvu). Kapustičky vyndáme a necháme okapat.
-
Na pánvi rozehřejeme olej a přisypeme slaninu, opékáme do zlatavého zbarvení a do křupava (stupeň 6-7). Přisypeme kapustičky a opékáme za stálého promíchávání až i kapustičky chytnou místy zlatou barvu. Přisypeme strouhanku a opatrně promícháme. Teď už jen krátce dosmažíme - pozor strouhanka se rychle připéká. Servírujeme jako samostatné jídlo nebo s pečenými či vařenými brambory.
-
Zdroj: Radčiny kuchařky bez lepku se spoustou rad a receptů bez mléka a vajec
Makronutrienty
43%
15%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 934 kJ | 2 939 kJ |
Kalorická hodnota | 223 kcal | 703 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
16,8 g
1,11 g |
52,9 g
3,5 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,68 SVJ | 5,29 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
16 g
3,69 g |
50,4 g
11,6 g |
Bílkoviny | 5,86 g | 18,4 g |
Sůl | 1,31 g | 4,14 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů