Protože právě teď je sezóna téhle super místní zeleniny, bude se třeba hodit recept na lowcarb karbanátky a coleslaw (oboje z kapustiček). Skvělý a zdravý LC oběd či večeře, nebo jídlo sebou na cesty či do práce.
Děkujeme Lucii Grusové za krásný recept :)
www.paleosnadno.cz
- 35m
- 5 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Coleslaw | |
---|---|
300 g |
300 g |
40 g |
40 g |
60 g |
60 g |
120 g |
120 g |
50 g |
50 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
1 špetka |
1 špetka |
Karbanátky | |
150 g |
150 g |
75 g |
75 g |
500 g |
500 g |
3 kusy |
3 kusy |
10 g |
10 g |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
1 lžička |
1 lžička |
2 špetky |
2 špetky |
Postup přípravy
-
Kapustičkový coleslaw:
Kapustičky zbavte vrchních otlačených lístků a odřízněte okoralé stonky.
Očištěnou růžičkovou kapustu nakrouhejte na co nejtenčí plátky - buď pomocí ostrého nože, na mandolíně, nebo pomocí krouhacího nástavce food procesoru (elektrického sekáčku).
Nakrouhané kapustičky promněte s troškou soli a nechte chvíli odpočinout.
-
Přimíchejte mrkev nakrájenou na tenounké nudličky (skvěle poslouží škrabka julienne) a cibuli najemno.
Vše spojte majonézou a volitelně také smetanou.
Podle chuti přidejte citrónovou šťávu, sůl a pepř .
-
Kapustičkové karbanátky: Kapustičky očistěte a spolu s tvrdým sýrem nasekejte nadrobno (ve food procesoru nebo mixéru).
Smíchejte je s mletým masem, rozdrceným česnekem, hořčicí, vejcem, žloutkem, solí a pepřem.
Vše dobře promíchejte a vypracujte do menších nižších karbanátků (cca 50 g směsi na jeden).
-
Masové placičky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby vyhřáté na 190 °C. Pečte cca 20 minut dozlatova.
Ještě teplé karbanátky podávejte s připraveným kapustičkovým salátem.
-
TIPY
Kromě kapustičkového coleslawu lze karbanátky podávat i s jinou oblíbenou přílohou. Skvělé budou například hranolky z celeru, tuřínu nebo vodnice, květáková kaše, celerový či dýňový "bramborový" salát atd.
Masové placičky chutnají skvěle i zastudena, proto se hodí také jako jídlo zabalené s sebou na cesty.
Karbanátky a salát uložené v lednici vydrží několik dní.
Masové placičky lze také zamrazit.
Makronutrienty
11%
31%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 887 kJ | 2 515 kJ |
Kalorická hodnota | 212 kcal | 601 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
3,58 g
1,26 g |
10,2 g
3,57 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,358 SVJ | 1,02 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
17,9 g
5,14 g |
50,7 g
14,6 g |
Bílkoviny | 9,85 g | 27,9 g |
Sůl | 1,11 g | 3,15 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů