Kapr na modro ve vinném aspiku

Jídelní plán

Recept na výborného vánočního kapra trochu jinak. Kapra v rosolu, aka paní Hejbálkovou vaří manželovi rodiče jako občerstvení mezi svátky už roky - recept je starý několik generací. Je vynikající, lehký a zdravý - rozhodně ho vyzkoušejte.

Kapr na modro ve vinném aspiku

Suroviny pro 10 osob

Čeho Kolik
kapr obecný, porcovaný 1,8 kg
cibule 1 kus
mrkev 1 kus
petržel kořenová 1 kus
vaječný bílek 4 kusy
nové koření 4 kuličky
pepř černý celý 4 kuličky
želatina 20 g
ryzlink vlašský, bílé víno 500 g
celer 200 g
sůl 2 lžičky
voda 3 hrnky
ocet kvasný lihový 1 lžíce
petrželka, petrželová nať 5 snítek
citrón 1 kus

Postup přípravy

  1. Recept je pro deset porcí 15 - 20 dkg. Kupujeme na něj zhruba 3kg kapra. Nejlepší je očištěný šupináč, protože lysák má daleko tužší kůži. Kapra vykucháme a očistíme šupiny. Nejdříve si připravíme rybí vývar. Do hrnce dáme hlavu (bez žaber a očí - vývar pak není dobrý / čistý ) a všechny ploutve vč.ocasu. Přidáme cibuli, 4 nové koření, 4 pepře,1 celou mrkev, 1 celou petržel, kousek celeru, sůl a zalijeme vodou. Vaříme v tlakovém hrnci 30 min. Vývar je lepší udělat den dopředu a sebrat z něj po vychladnutí ztuhlou vrstvu tuku. Rosol je pak čistší a není mastný. V jiném hrnci si uvaříme porce kapra. Připravíme roztok z ¾ l vody, 1 lžice octa, ½ l kyselého vína, 1 lžičky soli. Vložíme porce kapra a vaříme postupně cca 10 min, dokud není maso uvařené, ale stále pevné. Potom rybu vyjmeme. Na dno misky rozprostřeme na kolečka nakrájenou do měkka uvařenou mrkev, ozdobíme několika kousky petržílky, na to položíme uvařené porce kapra. My pro toto množství používáme tři zapékací misky o průměru cca 24 cm - do každé dáme tři až čtyři porce ryby.

  2. Oba vývary smícháme a přecedíme, vaříme na velmi mírném ohni. Za stálého míchání přidáme 4 ušlehané bílky. Mícháme, dokud se bílky nesrazí. Vývar potom přefiltrujeme přes látku - měl by nyní být čirý a bez kousků.

  3. Připravíme roztok želatiny - do cca ½ l vlažné vody 20 g želatiny. Rozmícháme s přefiltrovaným a vlažným vývarem. Želatinou pak zalijeme kapra tak, aby byly porce zcela ponořeny. Misku umístíme do chladna a necháme přes noc ztuhnout. Před konzumací pokapeme citronem.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů