Kanec se šípkovou a s mandlovými kroketami z odpalovaného těsta
Účastní se soutěže: Osvědčené kuchařské trumfy
Ty krokety k tomu opravdu strašně pasují a povyšují tohle jídlo do nebeských výšin. Za sebe můžu říct, že miluju kance!
- 3h
- 8 porcí
- náročné
Potřebné suroviny
Maso | |
---|---|
1 500 g |
1 500 g |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
2 kusy |
2 kusy |
1 kus |
1 kus |
2 kusy |
2 kusy |
100 g |
100 g |
200 g |
200 g |
200 g |
200 g |
kořenicí směs divoké koření, na zvěřinu 2 lžíce |
2 lžíce |
400 g |
400 g |
2 lžíce |
2 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
0,7 litru |
0,7 litru |
200 g |
200 g |
100 g |
100 g |
3 lžíce |
3 lžíce |
Krokety | |
250 g |
250 g |
2 kusy |
2 kusy |
100 g |
100 g |
110 ml |
110 ml |
8 g |
8 g |
85 g |
85 g |
40 ml |
40 ml |
Na obalení | |
3 kusy |
3 kusy |
200 g |
200 g |
200 g |
200 g |
Postup přípravy
-
Celer, mrkev, petržel a cibuli nakrájíme na střední kostky. Maso očistíme a nakrájíme na větší kostky. Koření svážeme do látkového měšce (zde tip pro matky: výborné slouží nastříhaná bavlněná plína - vypraná samozřejmě). Na polovině másla orestujeme kořenovou zeleninu dozlatova.
-
Přidáme cibuli a měšec s kořením, povidla, trochu cukru a šípkového pyré a orestujeme na barvu (hodně míchat, dávat pozor - marmelády se mají tendenci připalovat, zhořklo by to). Maso osolíme, opepříme a orestujeme na sádle. Vložíme do základu, zalijeme vínem a necháme pomalu táhnout (velmi velmi pomalé vaření) doměkka (cca dvě hodiny se vaří).
-
Z půlky zbylého másla a mouky připravíme jíšku. Až maso změkne, vyndáme ho z omáčky a tu zahustíme jíškou. Necháme provařit a zjemníme smetanou. Dochutíme a s trochou másla vymixujeme omáčku dohladka. Přecedíme přes jemný cedník. Maso vrátíme zpět do omáčky. Doporučuju nechat rozležet a podávat druhý den.
-
Uvařené brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Připravíme odpalované těsto. Vodu s olejem přivedeme k varu a osolíme. Přidáme mouku, zamícháme a až se vzniknuvší hrouda přestane lepit k bokům hrnce (což je skoro hned) je hotovo. Propracujeme na hladké těsto, necháme vychladit. Vychladlé těsto smícháme s nastrouhanými bramborami, přidáme vejce a 100 g plátkových mandlí.
-
Z těsta tvarujeme krokety, které obalíme v trojobalu a smažíme dozlatova. Necháme okapat na savém papíru.
Makronutrienty
48%
23%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 916 kJ | 4 255 kJ |
Kalorická hodnota | 219 kcal | 1 017 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
19 g
7,23 g |
88,2 g
33,6 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,9 SVJ | 8,82 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
11,6 g
5,26 g |
54,1 g
24,4 g |
Bílkoviny | 9,01 g | 41,9 g |
Sůl | 0,984 g | 4,57 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů