Kanec se šípkovou a s mandlovými kroketami z odpalovaného těsta

Crusty Corner

Účastní se soutěže: Osvědčené kuchařské trumfy

Kanec se šípkovou a s mandlovými kroketami z odpalovaného těsta

Ty krokety k tomu opravdu strašně pasují a povyšují tohle jídlo do nebeských výšin. Za sebe můžu říct, že miluju kance!

Postup přípravy

  1. Celer, mrkev, petržel a cibuli nakrájíme na střední kostky. Maso očistíme a nakrájíme na větší kostky. Koření svážeme do látkového měšce (zde tip pro matky: výborné slouží nastříhaná bavlněná plína - vypraná samozřejmě). Na polovině másla orestujeme kořenovou zeleninu dozlatova.

  2. Přidáme cibuli a měšec s kořením, povidla, trochu cukru a šípkového pyré a orestujeme na barvu (hodně míchat, dávat pozor - marmelády se mají tendenci připalovat, zhořklo by to). Maso osolíme, opepříme a orestujeme na sádle. Vložíme do základu, zalijeme vínem a necháme pomalu táhnout (velmi velmi pomalé vaření) doměkka (cca dvě hodiny se vaří).

  3. Z půlky zbylého másla a mouky připravíme jíšku. Až maso změkne, vyndáme ho z omáčky a tu zahustíme jíškou. Necháme provařit a zjemníme smetanou. Dochutíme a s trochou másla vymixujeme omáčku dohladka. Přecedíme přes jemný cedník. Maso vrátíme zpět do omáčky. Doporučuju nechat rozležet a podávat druhý den.

  4. Uvařené brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Připravíme odpalované těsto. Vodu s olejem přivedeme k varu a osolíme. Přidáme mouku, zamícháme a až se vzniknuvší hrouda přestane lepit k bokům hrnce (což je skoro hned) je hotovo. Propracujeme na hladké těsto, necháme vychladit. Vychladlé těsto smícháme s nastrouhanými bramborami, přidáme vejce a 100 g plátkových mandlí.

  5. Z těsta tvarujeme krokety, které obalíme v trojobalu a smažíme dozlatova. Necháme okapat na savém papíru.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte