Kakaový dort s malinovým a vanilkovým krémem - LC
Kakaový korpus skvěle doplňuje sladký vanilkový krém. Malinový krém dodá dortu příjemnou lehkou nakyslost. Krásná kombinace chutí. :) Recept na vanilkový krém je od Zuzky Causeway. :)
- 1h:30m
- 12 porcí
- náročné
- Dorty
- Jedlé dárky
- Lchf, low carb
- Mixér
- Moučníky a dezerty
- Mražení a chlazení
- Oslava
- Pečení
- Slavnostní tabule
- Svatba
- Valentýn
- Velikonoce
Suroviny pro 12 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
vajíčka | 4 kusy |
erythritol, sukrin | 40 g |
sůl | 1 špetka |
máslo čerstvé | 40 g |
mandlová mouka | 130 g |
kakaový prášek, holandské kakao | 20 g |
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů | 2 lžičky |
mražené maliny | 350 g |
tvaroh měkký tučný | 250 g |
erythritol, sukrin | 20 g |
želatina plátková | 2 kusy |
smetana ke šlehání, šlehačka | 400 ml |
erythritol, sukrin | 20 g |
vaječný žloutek | 3 kusy |
vanilkový extrakt | 1 lžička |
mascarpone | 250 g |
Postup přípravy
-
Nejdříve jsem si připravila všechny ingredience na korpus. Pak jsem na dno dortové formy (mám o průměru 21 cm) dala pečící papír a obruč zevnitř vymazala máslem. Zapnula jsem si troubu.
-
Celá vejce jsem spolu s erythritolem a solí vyšlehala do pěny. Potom jsem vmíchala rozpuštěné a vychladlé máslo a mandlovou mouku smíchanou s kakaem a práškem do pečiva. Těsto jsem vylila do formy a vložila do předehřáté trouby. Pekla jsem na 180 stupňů 30 minut. Upečený korpus jsem nechala ve formě vychladnout.
-
Připravila jsem si malinový krém. Z malin jsem si udělala rozvar, který jsem pak propasírovala přes síto. Plátky želatiny jsem namočila do misky se studenou vodou na 10 minut. Malinovou šťávu jsem osladila a ještě chvíli povařila, pak jsem ji odstavila z ohně, přidala vymačkané plátky želatiny a míchala, dokud se želatina nerozpustila. Přidala jsem tvaroh a vše prošlehala.
-
Formu s vychladlým korpusem jsem rozevřela, korpus obrátila, odstranila pečící papír a korpus rozřízla. Na spodní vrstvu korpusu jsem navrstvila malinový krém a uhladila jsem jej. Přiklopila jsem horním dílem korpusu a dala do ledničky.
-
Připravila jsem si vanilkový krém. V kastrolku jsem smíchala smetanu, erythritol a vanilkovou esenci. Na mírném ohni jsem nechala spojit a potom jsem přimíchala žloutky. Směs jsem ohřívala za stálého míchání na velmi mírném plameni (nesmí přijít k varu), dokud trochu nezhoustla (cca 8 - 10 minut). Vzniklý krém jsem nechala vychladit v ledničce. Poté jsem ke krému přidala mascarpone a vyšlehala.
-
Vanilkový krém jsem rovnoměrně rozetřela na horní díl korpusu a lehce jsem obmazala i dort po obvodu. Část krému jsem si nechala na ozdobení. Dále jsem dort ozdobila kakaem a lyofilizovanými malinami. Dort jsem nechala přes noc zaležet v ledničce.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů