Kakaový dort s malinovým a vanilkovým krémem - LC

Laduš

Kakaový korpus skvěle doplňuje sladký vanilkový krém. Malinový krém dodá dortu příjemnou lehkou nakyslost. Krásná kombinace chutí. :) Recept na vanilkový krém je od Zuzky Causeway. :)

Kakaový dort s malinovým a vanilkovým krémem - LC

Suroviny pro 12 osob

Čeho Kolik
vajíčka 4 kusy
erythritol, sukrin 40 g
sůl 1 špetka
máslo čerstvé 40 g
mandlová mouka 130 g
kakaový prášek, holandské kakao 20 g
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů 2 lžičky
mražené maliny 350 g
tvaroh měkký tučný 250 g
erythritol, sukrin 20 g
želatina plátková 2 kusy
smetana ke šlehání, šlehačka 400 ml
erythritol, sukrin 20 g
vaječný žloutek 3 kusy
vanilkový extrakt 1 lžička
mascarpone 250 g

Postup přípravy

  1. Nejdříve jsem si připravila všechny ingredience na korpus. Pak jsem na dno dortové formy (mám o průměru 21 cm) dala pečící papír a obruč zevnitř vymazala máslem. Zapnula jsem si troubu.

  2. Celá vejce jsem spolu s erythritolem a solí vyšlehala do pěny. Potom jsem vmíchala rozpuštěné a vychladlé máslo a mandlovou mouku smíchanou s kakaem a práškem do pečiva. Těsto jsem vylila do formy a vložila do předehřáté trouby. Pekla jsem na 180 stupňů 30 minut. Upečený korpus jsem nechala ve formě vychladnout.

  3. Připravila jsem si malinový krém. Z malin jsem si udělala rozvar, který jsem pak propasírovala přes síto. Plátky želatiny jsem namočila do misky se studenou vodou na 10 minut. Malinovou šťávu jsem osladila a ještě chvíli povařila, pak jsem ji odstavila z ohně, přidala vymačkané plátky želatiny a míchala, dokud se želatina nerozpustila. Přidala jsem tvaroh a vše prošlehala.

  4. Formu s vychladlým korpusem jsem rozevřela, korpus obrátila, odstranila pečící papír a korpus rozřízla. Na spodní vrstvu korpusu jsem navrstvila malinový krém a uhladila jsem jej. Přiklopila jsem horním dílem korpusu a dala do ledničky.

  5. Připravila jsem si vanilkový krém. V kastrolku jsem smíchala smetanu, erythritol a vanilkovou esenci. Na mírném ohni jsem nechala spojit a potom jsem přimíchala žloutky. Směs jsem ohřívala za stálého míchání na velmi mírném plameni (nesmí přijít k varu), dokud trochu nezhoustla (cca 8 - 10 minut). Vzniklý krém jsem nechala vychladit v ledničce. Poté jsem ke krému přidala mascarpone a vyšlehala.

  6. Vanilkový krém jsem rovnoměrně rozetřela na horní díl korpusu a lehce jsem obmazala i dort po obvodu. Část krému jsem si nechala na ozdobení. Dále jsem dort ozdobila kakaem a lyofilizovanými malinami. Dort jsem nechala přes noc zaležet v ledničce.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů