Kakaový korpus skvěle doplňuje sladký vanilkový krém. Malinový krém dodá dortu příjemnou lehkou nakyslost. Krásná kombinace chutí. :)
Recept na vanilkový krém je od Zuzky Causeway. :)
- 1h:30m
- 12 porcí
- náročné
Potřebné suroviny
Korpus 21 cm | |
---|---|
4 kusy |
4 kusy |
40 g |
40 g |
1 špetka |
1 špetka |
40 g |
40 g |
130 g |
130 g |
kakaový prášek, holandské kakao 20 g |
20 g |
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů 2 lžičky |
2 lžičky |
Malinový krém | |
350 g |
350 g |
250 g |
250 g |
20 g |
20 g |
2 kusy |
2 kusy |
Vanilkový krém | |
400 ml |
400 ml |
20 g |
20 g |
3 kusy |
3 kusy |
1 lžička |
1 lžička |
250 g |
250 g |
Postup přípravy
-
Nejdříve jsem si připravila všechny ingredience na korpus. Pak jsem na dno dortové formy (mám o průměru 21 cm) dala pečící papír a obruč zevnitř vymazala máslem. Zapnula jsem si troubu.
-
Celá vejce jsem spolu s erythritolem a solí vyšlehala do pěny. Potom jsem vmíchala rozpuštěné a vychladlé máslo a mandlovou mouku smíchanou s kakaem a práškem do pečiva.
Těsto jsem vylila do formy a vložila do předehřáté trouby. Pekla jsem na 180 stupňů 30 minut. Upečený korpus jsem nechala ve formě vychladnout.
-
Připravila jsem si malinový krém. Z malin jsem si udělala rozvar, který jsem pak propasírovala přes síto. Plátky želatiny jsem namočila do misky se studenou vodou na 10 minut. Malinovou šťávu jsem osladila a ještě chvíli povařila, pak jsem ji odstavila z ohně, přidala vymačkané plátky želatiny a míchala, dokud se želatina nerozpustila. Přidala jsem tvaroh a vše prošlehala.
-
Formu s vychladlým korpusem jsem rozevřela, korpus obrátila, odstranila pečící papír a korpus rozřízla.
Na spodní vrstvu korpusu jsem navrstvila malinový krém a uhladila jsem jej. Přiklopila jsem horním dílem korpusu a dala do ledničky.
-
Připravila jsem si vanilkový krém. V kastrolku jsem smíchala smetanu, erythritol a vanilkovou esenci. Na mírném ohni jsem nechala spojit a potom jsem přimíchala žloutky. Směs jsem ohřívala za stálého míchání na velmi mírném plameni (nesmí přijít k varu), dokud trochu nezhoustla (cca 8 - 10 minut). Vzniklý krém jsem nechala vychladit v ledničce. Poté jsem ke krému přidala mascarpone a vyšlehala.
-
Vanilkový krém jsem rovnoměrně rozetřela na horní díl korpusu a lehce jsem obmazala i dort po obvodu. Část krému jsem si nechala na ozdobení. Dále jsem dort ozdobila kakaem a lyofilizovanými malinami.
Dort jsem nechala přes noc zaležet v ledničce.
Makronutrienty
20%
19%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 025 kJ | 1 251 kJ |
Kalorická hodnota | 245 kcal | 299 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
7,5 g
2,63 g |
9,15 g
3,21 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,75 SVJ | 0,915 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
22,3 g
11,2 g |
27,2 g
13,7 g |
Bílkoviny | 6,81 g | 8,3 g |
Sůl | 0,248 g | 0,302 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů