Pro milého manžela k narozeninám:)
- 1h
- 16 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Korpus | |
---|---|
z bílků sníh 5 kusů |
5 kusů |
200 g |
200 g |
10 lžic |
10 lžic |
250 g |
250 g |
kakaový prášek, holandské kakao 3 lžíce |
3 lžíce |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
Krém | |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
puding s příchutí vanilky, prášek už hotový v kelímku, ceký obsah 1 kus |
1 kus |
1 lžíce |
1 lžíce |
Dovnitř | |
3 kusy |
3 kusy |
150 ml |
150 ml |
2 lžíce |
2 lžíce |
Poleva | |
100 g |
100 g |
150 g |
150 g |
Na ozdobu | |
10 kusů |
10 kusů |
2 hrsti |
2 hrsti |
50 g |
50 g |
Postup přípravy
-
Dáme si ušlehat žloutky s cukrem, přilíváme horkou vodu. Mezitím si vyšleháme z bílků tuhý sníh.
Do vyšlehané žloutkové pěny opatrně přimícháme mouku s práškem do pečiva a kakaem, nakonec přidáme sníh.
-
Pečeme v dortové formě 28 cm asi 25 min/200°C.
Necháme ve formě vystydnout nejlépe do druhého dne.
-
Vyndáme korpus z formy, prokrojíme a spodní díl pokapeme silnou kávou s rumem.
Ze všech surovin ušleháme dobrý krém, trochu potřeme pokapanou plochu, poklademe banány překrojenými napůl a překryjeme krémem.
Přiklopíme druhou půlkou korpusu.
-
Vrch dortu pokapeme zbytkem kávy. Zbytkem krému potřeme vrch i boky a dáme chvíli vychladit.
Mezitím si ve smetaně rozehřejeme čokoládu, potřeme jí jen vrch dortu, necháme jen stékat po stranách.
-
Jahody nakrájíme na plátky, ozdobíme jimi dokola dort, přidáme borůvky a víno a dáme do druhého dne do lednice, aby se nám chutě propojily.
Poleva se krásně krájí, dort je moc dobrý, nepřeslazený, zkuste:)
Makronutrienty
66%
10%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 835 kJ | 1 272 kJ |
Kalorická hodnota | 200 kcal | 304 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
25,5 g
12,3 g |
38,9 g
18,8 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,55 SVJ | 3,89 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
9,59 g
6,16 g |
14,6 g
9,38 g |
Bílkoviny | 3,79 g | 5,77 g |
Sůl | 0,181 g | 0,276 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů