Kakaová roláda s malinovým krémem
Čokoláda a maliny spolu prostě ladí. Kakaový korpus už jsrm pekla mnohokrát, stejně tak už jsem dělala několik variací na máslový krém nadlehčený želatinou (Satin Buttercream Frosting z blogu Eat Beautiful) - jde ho ochutit asi jakkoliv, například místo vody použít hladké ovocné pyré, jako právě v tomto receptu.
- 2h
- 16 porcí
- středně obtížné
- Evropská
- Lchf, low carb
- Moučníky a dezerty
- Oslava
- Pečení
- Primal
- Slavnostní tabule
- Svatba
- Valentýn
- Vaříme ze základu
Suroviny pro 16 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
vejce slepičí velké, l | 6 kusů |
kakaový prášek nepražený | 6 lžic |
sůl | 1 špetka |
soda jedlá | 0,1 lžičky |
želatina | 0,7 lžičky |
erythritol, sukrin | 30 g |
máslo | 150 g |
mražené maliny | 200 g |
sůl | 1 špetka |
čokoláda hořká, 80 - 90% | 50 g |
maliny | 50 g |
Postup přípravy
-
Vejce vyklepejte a oddělte bílky od žloutků. Bílky vyšlehejte se špetkou soli na pevný sníh. Žloutky vyšlehejte do pěny a pak do nich opatrně, zlehka zamíchejte kakaový prášek rozmíchaný s jedlou sodou a bílkový sníh.
-
Piškotové těsto jemně rozetřete na plech vyložený pomaštěným pečícím papírem a pečte v troubě vyhřáté na 200 °C 10 minut. Upečený piškot přikryjte dalším kusem pečícího papíru a opatrně otočte. Navrchu tak teď bude původní kus pečícího papíru, ten sloupněte a roládu i s novým kusem pečícího papíru zatočte a nechejte úplně vychladnout.
-
Maliny nechejte rozmrznout, krátce povařte (nepřidávejte žádnou vodu) a poté je prolisujte přes cedník, abyste získali pyré bez semínek.
-
Do malého kastrůlku odměřte 1/3 hrnku malinového pyré, poprašte ho práškovou želatinou a nechejte stát zhruba 1 minutu. Poté opatrně za stálého míchání zahřívejte, až se želatina rozpustí a z roztoku se začne pářit, ale ještě se nebude vařit. Vmíchejte špetku soli a sladidlo. Nechejte zchladnout - aby směs nebylo horká, ale ještě nezačala želírovat.
-
Změklé máslo rozšlehejte dohladka a poté pomaličku začněte zašlehávat vlažný želatinový roztok. Kdyby začal být vznikající krém moc tekutý, dejte mísu s ním na čas do lednice a želatinový roztok nechejte stát v pokojové teplotě. A jakmile krém trochu zhoustne, pokračujte v jeho přípravě. V některých chvílích se může zdát, že se vše nespojí dohromady, ale nezoufejte a pokračujte ve šlehání.
-
Před dokončováním rolády nechejte krém podle potřeby v lednici zpevnit, aby se s ním dobře pracovalo. na rozrolovaný kakaový piškotový plát rozetřete 2/3 malinového krému. Roládu zamotejte a ozdobte zbylým krémem, nasekanou čokoládou a čerstvými malinami.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů