Kachni prsa se zeleninou a pikantni omackou na asijsky způsob. Imrpovizace v rámci mé snahy o chuťově bohaté jídlo pro těhotenské cukrovce.
- 45m
- 4 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
Maso | |
---|---|
230 g |
230 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 g |
1 g |
2 g |
2 g |
Zelenina | |
150 g |
150 g |
150 g |
150 g |
20 g |
20 g |
140 g |
140 g |
75 g |
75 g |
100 g |
100 g |
3 lžíce |
3 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
Omáčka | |
30 g |
30 g |
3 lžíce |
3 lžíce |
0,25 lžičky |
0,25 lžičky |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžíce |
1 lžíce |
Postup přípravy
-
1. Nakrájejte zeleninu na na nudličky, cibuli na půlměsíčky a zázvor očistěte a nakrájejte na drobno. Kachní prsa zbavte kůže a přebytečného tuku a ze šikma nakrájejte na tenké nudličky či plátky (pokud nemusíte řešit kalorie, tak lze prso opéct v celku s kůží a nakrájet pred podáváním).
2. Cibuli osmahněte do zlatova na lžíci sezamového oleje a jedte stranou, poté na zbytku oleje rychle osmahněte mrkev se zázvorem, aby byly lehce opečené. Přihoďte brokolici a pakriku, chvilku opékejte, pak nalijte lžíci sójové omáčky, lžíci vody a na dvě minutky přiklopte poklicí l, aby oboje trochu změklo, ale bylo stále křupavé. Nakonec přidejte pórek a opečenou cibuli a promíchejte. Vše vyndejte z pánve a pánev lehce očistěte od případných připálenin.
3. Pánev dostatečne rozpalte a přidejte lžíci sezamového oleje. Poté rozložte kousky masa do jedné vrstvy a z prudka velmi rychle opečte z obou stran. Trvá to chvilku v zavislosti na tloušťce plátků. Nenechávat příliš dlouho, aby maso nebylo gumové. Pokud se na pánev nevejde najednou, rozdělte jej na dvě porce a opečte zvlášť.
5. Přidejte k masu zeleninu, přidejte arašídovou omáčku (vznikne smícháním všech surovin na omáčku), vše promíchejte a podávejte.
Příloha: Rýže případně jiná příloha dle vašich preferencí a dietních nařízení.
Makronutrienty
22%
20%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 781 kJ | 1 992 kJ |
Kalorická hodnota | 187 kcal | 476 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
6,09 g
1,82 g |
15,5 g
4,63 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,609 SVJ | 1,55 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
16,2 g
7,16 g |
41,4 g
18,3 g |
Bílkoviny | 5,43 g | 13,8 g |
Sůl | 1,19 g | 3,04 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů