Kachní stehna s pomeranči a brusinkami (od 1 roku)
Dobroty z jednoho pekáče jsou nejlepší! Rychlé, jednoduché a skvělé v tom, že chutě se krásně propojí a zintenzivní.
- 3h:13m
- 4 porce
- středně obtížné
Suroviny pro 4 osoby
Čeho | Kolik |
---|---|
kachní stehna, čtvrtky zadní | 4 kusy |
cibule | 1 kus |
pomeranč | 1 kus |
med včelí | 1 lžíce |
olej řepkový | 2 lžíce |
brusinky sušené | 2 hrsti |
marmeláda šípková, džem | 2 lžíce |
sůl | 1 lžička |
tymián čerstvý | 2 snítky |
Postup přípravy
-
Pomeranč z jedné poloviny vymačkejte, druhou polovinu oloupejte a rozeberte na měsíčky. Pomerančovou šťávu smíchejte se lžící medu, dvěma lžícemi oleje a tymiánem na marinádu (pro dospělé můžete přidat i kapku něčeho ostřejšího, například koňaku), ve které „vykoupejte“ maso. Maso také nezapomeňte osolit.
-
Pekáč vymažte (ideálně zcela nedietně kachním sádlem), přidejte na kostky nakrájenou cibuli, zbylý pomeranč, dvě hrsti brusinek a také marinované maso. Pokud chcete s kachnou péct rovnou i přílohu, můžete přidat i na kostičky nakrájené brambory. Dle potřeby případně ještě podlijte (zvlášť pokud jste do pekáče dali brambory), přiklopte a pečte ve troubě vyhřáté na cca 120°C do změknutí masa – bude to trvat alespoň dvě tři hodiny, ale konfitování při této nižší teplotě se vám vrátí na chuti masa, věřte mi
-
Z pekáče po upečení vyjměte maso (a případně i brambory) a ingredience společně s částí výpeku rozmixujte se dvěma lžícemi brusinkové marmelády na voňavou nasládlou omáčku, kterou podávejte ke kachně.
-
med, cibule a pomeranč jsou hlavní důvody, proč řadím k receptům od 1 roku. Menším dětem můžete servírovat jen maso a brambory
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů