Dobroty z jednoho pekáče jsou nejlepší! Rychlé, jednoduché a skvělé v tom, že chutě se krásně propojí a zintenzivní.
- 3h:13m
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Maso | |
---|---|
4 kusy |
4 kusy |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
1 lžíce |
1 lžíce |
2 lžíce |
2 lžíce |
2 hrsti |
2 hrsti |
2 lžíce |
2 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
2 snítky |
2 snítky |
Postup přípravy
-
Pomeranč z jedné poloviny vymačkejte, druhou polovinu oloupejte a rozeberte na měsíčky. Pomerančovou šťávu smíchejte se lžící medu, dvěma lžícemi oleje a tymiánem na marinádu (pro dospělé můžete přidat i kapku něčeho ostřejšího, například koňaku), ve které „vykoupejte“ maso. Maso také nezapomeňte osolit.
-
Pekáč vymažte (ideálně zcela nedietně kachním sádlem), přidejte na kostky nakrájenou cibuli, zbylý pomeranč, dvě hrsti brusinek a také marinované maso. Pokud chcete s kachnou péct rovnou i přílohu, můžete přidat i na kostičky nakrájené brambory. Dle potřeby případně ještě podlijte (zvlášť pokud jste do pekáče dali brambory), přiklopte a pečte ve troubě vyhřáté na cca 120°C do změknutí masa – bude to trvat alespoň dvě tři hodiny, ale konfitování při této nižší teplotě se vám vrátí na chuti masa, věřte mi
-
Z pekáče po upečení vyjměte maso (a případně i brambory) a ingredience společně s částí výpeku rozmixujte se dvěma lžícemi brusinkové marmelády na voňavou nasládlou omáčku, kterou podávejte ke kachně.
-
med, cibule a pomeranč jsou hlavní důvody, proč řadím k receptům od 1 roku. Menším dětem můžete servírovat jen maso a brambory
Makronutrienty
24%
22%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 283 kJ | 3 700 kJ |
Kalorická hodnota | 307 kcal | 884 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
10,9 g
7,67 g |
31,5 g
22,1 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,09 SVJ | 3,15 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
25,6 g
6,89 g |
73,7 g
19,9 g |
Bílkoviny | 10 g | 28,9 g |
Sůl | 0,586 g | 1,69 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů