KACHNÍ SRDCE NA SMETANĚ S KYNUTÝM KNEDLÍKEM
Tatínek si hlídá váhu, takže knedlíky raději moc nekonzumuje, ale dneska nějak zapomněl na svoje předsevzetí a dokonce si utíkal přidat.
- 2h
- 5 porcí
- středně obtížné
Suroviny pro 5 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
kuřecí srdce | 1 kg |
bobkový list celý sušený | 2 kusy |
nové koření | 5 kusů |
pepř černý celý | 10 kuliček |
voda | 1,25 litrů |
petržel kořenová | 1 kus |
mrkev | 1 kus |
bujón drůbeží, kuřecí | 2 kusy |
sůl | 1 lžička |
pepř černý mletý | 1 špetka |
cibule | 1 kus |
máslo čerstvé | 50 g |
hladká mouka pšeničná | 2 lžíce |
smetana ke šlehání, šlehačka | 100 g |
polohrubá mouka | 450 g |
mléko polotučné 1,5% tuku | 200 ml |
droždí kostka | 0,5 kusu |
cukr krystal | 1 lžička |
sůl | 2 lžičky |
vajíčka | 1 kus |
Postup přípravy
-
Srdíčka odblaníme, vložíme do papiňáku, přidáme mrkev a petržel, bobkové listy, nové koření a celý pepř, zalijeme vodou a dusíme doměkka. Asi 1,5 hod cca.
-
Maso a zeleninu poté z hrnce vybereme, nakrájíme na tenké nudličky a odložíme stranou. Vývar scedíme a odložíme. V hrnci necháme na másle zpěnit cibuli, zasypeme asi 4 lžícemi hladké mouky, zapražíme a za stálého míchání zalijeme vývarem. Přidáme Masox a vaříme asi 10 minut. Pak vsypeme maso se zeleninou, dochutíme solí a mletým pepřem a zjemníme smetanou.
-
Do mísy nasypu mouku, udělám důlek, rozdrobím droždí, nasypu cukr a naliju mléko. Uprostřed důkladně rozmíchám a nechám vzejít kvásek, poté ke stranám nasypu sůl a nakonec vše zamísím se zbytkem surovin v míse a hnětu a případně přisypávám po troškách mouku, dokud těsto takzvaně "nešeptá", tzn. když se přestává lepit na okraje mísy a na povrchu se začnout tvořit takové jakoby puchýřky. Nechám zakryté v igelitu kynout, po cca 1 hodině opět prohnětu a nechám opět kynout.
-
Vykynuté rozdělím na 3 stejné díly, utvořím bochánky, pěkně silou vykoulím, aby utekly nežádoucí velké vzduchové bubliny, vyválím šišky a nechám opět pod igelitem kynout. Během kynutí vždy šišky třikrát pootočím, aby nakynuly stejnoměrně. vhazuji do vroucí osolené vody a vařím zakryté poklicí 15 minut lehkým varem (mám indukci, takže na stupeň č.6) a v polovině vaření knedlíky v hrnci přetočím spodem navrch a opět zakryju, aby neoslizaly.
-
Pak je potřeba rychle vyndat na prkénko a několikrát propíchnout, já to dělám takovou tou velkou vidličkou na pečené maso, lze třeba i špejlí. Teplé krájím nití na plátky.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 4. Ryby a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů