Jemné tmavé chleby zadělávané zakysanou smetanou Madeta a minerálkou Magnézia - bez lepku, laktózy, vajec

Radka

Nový recept na úžasné tmavé chleby, které vydrží opravdu týden skvělé... bez lepku, laktózy, vajec. krásný večer všem a určitě vyzkoušejte...lepší jsme ještě nejedli:)

Jemné tmavé chleby zadělávané zakysanou smetanou Madeta a minerálkou Magnézia - bez lepku, laktózy, vajec

Suroviny pro 14 osob

Čeho Kolik
bezlepková mouka, univerzální směs 300 g
bezlepková mouka, univerzální směs 200 g
slunečnicová semínka 1 hrst
zakysaná smetana 150 g
minerální voda perlivá 250 ml
ocet vinný bílý 1 lžíce
med včelí 1 lžíce
sůl 10 g
kmín celý 1 lžička
kmín drcený 1 lžička
kypřící prášek do pečiva 7 g
droždí sušené 7 g
sádlo 1 lžíce

Postup přípravy

  1. Všechny ingredience necháme stát 2 hodiny na lince - nesmí být ledové!!! Ve velké míse na kynutí (s poklopem) smícháme suché mouky, semínka, kypřící prášek a sůl. Až do promíchané suché směsi nasypeme sušené droždí a zase vařečkou promícháme.

  2. V odměrce si odměříme zakysanou smetanu, dolijeme minerálkou, prošleháme a přidáme med a ocet vše společně vidličkou prošleháme. Do mísy k sypké směsi přidáme 2/3 objemu odměrky a rukou vymícháváme těsto. Pokud je směs suchá a tuhá, přiléváme pomalu zbytek tekutiny a stále rukou vymícháváme. Měli bychom směs prohnětat v polotuhé jemné lepkavé těsto, které se nám udrží na dlani. Těsto necháme v pokojové teplotě odpočívat v zakryté míse cca 2 hodiny (nevadí i 4).

  3. Po vykynutí do těsta zapracujeme rozpuštěné sádlo do vsáknutí. Pak těsto rozdělíme na polovinu a vytvarujeme dva bochníčky, které můžeme poválet ze všech stran v bezlepkových vločkách nebo semínkách. Povrch bochníčků nařízneme (aby mohla při pečení odcházet pára). Zastříkneme je na plechu slanou vodou a necháme 20 minut odpočívat .

  4. Troubu nahřejeme na 230°C na statické teplo, plech s chlebíky vložíme do horké trouby, teplotu zvedneme na 240°C. Zprudka na tuto teplotu pečeme 15 minut, pak teplotu snížíme na 210 a dopékáme cca 40 minut. Prosím pozor pečení přizpůsobte své troubě každá peče trochu jinak. Troubu otvírejte co nejméně.

  5. Po upečení necháme chleby odpočinout a zchladnout na mřížce. Krájíme úplně vychladlé. Uchováváme v plátěném ubrousku a zabalené v alobalu. Vydrží skvělý týden.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů