Jemné tmavé chleby zadělávané zakysanou smetanou Madeta a minerálkou Magnézia - bez lepku, laktózy, vajec
Nový recept na úžasné tmavé chleby, které vydrží opravdu týden skvělé... bez lepku, laktózy, vajec. krásný večer všem a určitě vyzkoušejte...lepší jsme ještě nejedli:)
- 6h
- 14 porcí
- středně obtížné
Suroviny pro 14 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
bezlepková mouka, univerzální směs | 300 g |
bezlepková mouka, univerzální směs | 200 g |
slunečnicová semínka | 1 hrst |
zakysaná smetana | 150 g |
minerální voda perlivá | 250 ml |
ocet vinný bílý | 1 lžíce |
med včelí | 1 lžíce |
sůl | 10 g |
kmín celý | 1 lžička |
kmín drcený | 1 lžička |
kypřící prášek do pečiva | 7 g |
droždí sušené | 7 g |
sádlo | 1 lžíce |
Postup přípravy
-
Všechny ingredience necháme stát 2 hodiny na lince - nesmí být ledové!!! Ve velké míse na kynutí (s poklopem) smícháme suché mouky, semínka, kypřící prášek a sůl. Až do promíchané suché směsi nasypeme sušené droždí a zase vařečkou promícháme.
-
V odměrce si odměříme zakysanou smetanu, dolijeme minerálkou, prošleháme a přidáme med a ocet vše společně vidličkou prošleháme. Do mísy k sypké směsi přidáme 2/3 objemu odměrky a rukou vymícháváme těsto. Pokud je směs suchá a tuhá, přiléváme pomalu zbytek tekutiny a stále rukou vymícháváme. Měli bychom směs prohnětat v polotuhé jemné lepkavé těsto, které se nám udrží na dlani. Těsto necháme v pokojové teplotě odpočívat v zakryté míse cca 2 hodiny (nevadí i 4).
-
Po vykynutí do těsta zapracujeme rozpuštěné sádlo do vsáknutí. Pak těsto rozdělíme na polovinu a vytvarujeme dva bochníčky, které můžeme poválet ze všech stran v bezlepkových vločkách nebo semínkách. Povrch bochníčků nařízneme (aby mohla při pečení odcházet pára). Zastříkneme je na plechu slanou vodou a necháme 20 minut odpočívat .
-
Troubu nahřejeme na 230°C na statické teplo, plech s chlebíky vložíme do horké trouby, teplotu zvedneme na 240°C. Zprudka na tuto teplotu pečeme 15 minut, pak teplotu snížíme na 210 a dopékáme cca 40 minut. Prosím pozor pečení přizpůsobte své troubě každá peče trochu jinak. Troubu otvírejte co nejméně.
-
Po upečení necháme chleby odpočinout a zchladnout na mřížce. Krájíme úplně vychladlé. Uchováváme v plátěném ubrousku a zabalené v alobalu. Vydrží skvělý týden.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů