Je to hodně tučné, tedy jen občas kousek pro chuť.
- 2h:30m
- 2 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Maso | |
---|---|
já měla jehněčí žebírka 1 000 g |
1 000 g |
50 g |
50 g |
50 g |
50 g |
2 lžičky |
2 lžičky |
2 špetky |
2 špetky |
4 snítky |
4 snítky |
Postup přípravy
-
Česnek utřeme se solí a pepřem. Vzniklou pastou potřeme žebírka ze všech stran. Maso dáme do chladu uležet 1–2 dny.
-
Cibuli nakrájíme na drobno a přidáme do pekáče k masu. Podlijeme vodou a pečeme v mírně vyhřáté troubě až jsou žebírka měkká.
Servírujeme se špenátem a bramborovým knedlíkem.
-
Jehněčí maso je dost tučné, proto si ho dopřejeme jen čas od času a malou porci. 1 kg žebírek bohatě stačí na 4 porce, někdy i na 5 porcí. Záleží na tom, jak masitá jsou.
Žebírka pečeme raději delší dobu a na mírnou teplotu, aby se tuk v pekáči nepřepaloval. Výpek nikdy nejíme. Je hodně mastný.
Makronutrienty
5%
45%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 965 kJ | 545 kJ |
Kalorická hodnota | 231 kcal | 130 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
1,94 g
0,224 g |
1,1 g
0,126 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,194 SVJ | 0,11 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
17,8 g
9,61 g |
10,1 g
5,43 g |
Bílkoviny | 16,3 g | 9,24 g |
Sůl | 1,23 g | 0,696 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů