Při své nedávné návštěvě Prahy jsem navštívila i Mikrofarmu na Jiřáku a odnesla si odtamtud tašku plnou masa. Koncept Mikrofarmy je založený na mase od místních ekofarem a při nákupu se dozvíte nejen odkud maso přesně je, ale i způsob chovu, jeho stáří, … Zároveň Mikrofarma není jen řeznictvím, ale i bistrem nabízející jídla od snídaňových specialit až po polévky, burgery, …
Mým favoritem v tašce se stalo jehněčí z Bílých Karpat. I když jsem měla možnost ochutnat jehněčí již několikrát, jeho příprava byla pro mě premiéra. Jelikož jsem si vybrala pořádný kus hřebínku (kotleta vcelku), pozvala jsem i svou kamarádku se synem. A zatímco my dospělé jsme si pak náležitě užívaly ohlodávání kostí, dětem jsem maso dodatečně obrala.
- 1h
- 4 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
Maso | |
---|---|
500 g |
500 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 hrst |
1 hrst |
1 lžička |
1 lžička |
1 špetka |
1 špetka |
Salát | |
4 kusy |
4 kusy |
10 g |
10 g |
80 g |
80 g |
4 kusy |
4 kusy |
1 špetka |
1 špetka |
1 špetka |
1 špetka |
Dresink | |
125 g |
125 g |
2 lžíce |
2 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
1 hrst |
1 hrst |
1 špetka |
1 špetka |
1 špetka |
1 špetka |
Postup přípravy
-
Hřebínek (kotlety vcelku) rozdělíme na cca 2 kusy (tak aby se v pohodě vešly na pánev) a pomažeme směsí ze soli, pepře, bylinek, oleje a citronové šťávy. necháme aspoň půl hodiny odpočinout.
Poté ze všech stran orestujeme na pánvi s olejem a dáme péct do zapékací mísy do trouby na 20 minut při 175°C. Nakonec rozporcujeme na jednotlivé kotletky.
-
Na dresink smícháme vše dohromady.
-
Uvařené a oloupané brambory nakrájíme na kostičky.Poté smícháme se salátem, nakrájenou jarní cibulkou včetně zelené natě a ředkvičkami nakrájenými na čtvrtiny. Trochu osolíme, opepříme a zalijeme jogurtovým dresinkem.
-
Místo restování a pečení v troubě můžete také jehněčí kotlety, ať už zvlášť nebo vcelku (hřebínek), grilovat. Stačí pár minutek z každé strany.
Makronutrienty
31%
29%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 694 kJ | 1 421 kJ |
Kalorická hodnota | 166 kcal | 340 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
8,74 g
0,779 g |
17,9 g
1,6 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,874 SVJ | 1,79 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
11,2 g
4,69 g |
23 g
9,59 g |
Bílkoviny | 8,15 g | 16,7 g |
Sůl | 0,667 g | 1,37 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů