Výborné pochutnáníčko.
- 1h
- 3 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Lasagne | |
---|---|
1 kus |
1 kus |
700 g |
700 g |
3 mg |
3 mg |
100 g |
100 g |
1 lžička |
1 lžička |
šunka sušená, schwarzwaldská šunka 100 g |
100 g |
1 lžička |
1 lžička |
1 špetka |
1 špetka |
2 lžíce |
2 lžíce |
Postup přípravy
-
Lilek omyjte a nakrájejte na centimetrové plátky. Posolte a nechejte cca půl hodiny vypotit. Pak vodu otřete papírovým ubrouskem.
-
Na pánev nalijte trochu oleje a na něm všechny plátky lilku postupně opečte. Do jiného hrnce nalijte lžíci oleje a opečte chvíli 2–3 stroužky česneku. Poté k nim přihoďte pokrájená rajčata (můžete předtím odstranit slupku, pokud by vám vadila) nebo konzervovaná. Osolte, opepřete, přidejte bobkový list a trochu nadrobno nakrájené bazalky (nebo sušené). Nechejte chvíli povařit.
-
Předehřejte si troubu na 200 stupňů. Pekáček vytřete troškou oleje, na dno dejte část rajčatové omáčky, na ni položte opečený lilek, na něj opraženou šunku pokrájenou na kousky a kousky mozzarelly. Takto vrstvěte dál. Konečná vrstva bude rajčatová omáčka, na kterou nastrouhejte parmazán či sýr dle chuti (já tentokrát použila uzený).
-
Dejte do trouby a pečte asi 25–30 minut. Po upečení vytáhněte z trouby a nechejte chvíli odpočinout, aby se vám "lasagne" lépe krájely.
-
Servírujte s lístkem bazalky, pečivem nebo těstovinami.
Makronutrienty
19%
30%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 479 kJ | 1 640 kJ |
Kalorická hodnota | 114 kcal | 392 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
3,44 g
1,96 g |
11,8 g
6,72 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,344 SVJ | 1,18 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
9,4 g
2,14 g |
32,2 g
7,32 g |
Bílkoviny | 5,42 g | 18,6 g |
Sůl | 1,21 g | 4,14 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů