Čisto rastlinný aspik, kde som narozdiel od toho klasického nepoužila živočíšnu želatinu, ale agar.
Vravíte si, čo je to ten agar? :) Vyrába sa vlastne z červenej riasy gelidium, ktorá je v Japonsku známa ako tengusa. Narozdiel od želatiny živočíšneho pôvodu má hutnejšiu konzistenciu a teda sa vám ani tak rýchlo nerozpustí.
A pozor, tiež neobsahuje žiadne kalórie, ale pre telo užitočné minerály ;)
Ja som agar - agar kúpila vo forme prášku. Keďže som z malého mesta a každý týždeň jazdím do Olomouce, tak som ho kupovala tam, v predajni Sklizeno, kde stál do nejakých 30 korún. No aj tam som naň natrafila skôr zriedkavo.
Našťastie je ho dostať už aj u nás a to za pohodových 80 centov.
- 1h
- 1 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
2 kusy |
2 kusy |
1 g |
1 g |
5 kusů |
5 kusů |
5 g |
5 g |
4 g |
4 g |
1 g |
1 g |
1 g |
1 g |
1 g |
1 g |
1 ml |
1 ml |
1 lžička |
1 lžička |
1 g |
1 g |
Postup přípravy
-
V mise zmiešame: nakrájanú jarnú cibuľku, sterilizovanú zeleninu s nakrájanými uhorkami, podusené šampiňóny, nasekaný medvedí cesnak a trošku kôpru. Cesnak som sekala v klasickom sekáčiku a kôpor nastrihala nožničkami na bylinky.
-
Vmiešame tatarskú omáčku.
-
Osolíme, okoreníme.
-
Spravíme si želatinu. Do hrnca dáme slaný nálev, v ktorom bola sterilizovaná zelenina ( = 200ml) a 550 ml vody. Spolu to robí 750 ml tekutiny. Zvyšných 250ml tvorí tatárska omáčka, ktorú máme už vmiešanú v mise so zeleninou.
-
Vsypeme celý obsah sáčku agar agaru.
-
Miešame, dokiaľ tekutina nezovrie.
-
Odstavíme a zmiešame s ostatnými surovinami.
-
Vzniknutú zmes vlejeme do nami vybranej formy a necháme niekoľko hodín tuhnúť v chladničke.
Makronutrienty
85%
11%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 125 kJ | 455 kJ |
Kalorická hodnota | 29,8 kcal | 109 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
6,18 g
5,03 g |
22,5 g
18,3 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,618 SVJ | 2,25 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
0,266 g
0,026 g |
0,971 g
0,095 g |
Bílkoviny | 0,79 g | 2,88 g |
Sůl | 2,74 g | 10 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů