Jarní závitky
Jarní závitky jsou poměrně snadnou záležitostí, která svými barvami potěší oko i chuťové buňky. Nevšedním způsobem si tak můžete na zelenině pochutnat.
- 1h
- 10 porcí
- středně obtížné
- Bez tepelné úpravy
- Obědy a večeře
- Rostlinný původ
- Vegetariánské recepty
- Východoasijská
- Záchranářské recepty
Suroviny pro 10 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
papír rýžový | 100 g |
cibulka jarní, sečka | 1 svazek |
mrkev | 1 kus |
okurka | 0,3 kusu |
hlávkové červené zelí | 50 g |
špenát, čerstvé listy | 20 kusů |
petrželka, petrželová nať | 2 hrsti |
avokádo | 2 kusy |
koriandr čerstvý nať | 3 hrsti |
kořenicí směs kari, ostré | 1 lžíce |
česnek stroužky | 1 stroužek |
sůl himálajská jemná | 0,5 lžičky |
pepř černý mletý | 1 špetka |
citronová šťáva, čerstvá | 2 lžíce |
konopná semínka loupaná | 3 lžíce |
Postup přípravy
-
Jarní cibulku jsem omyla a uřízla ji na dvě deset centimetrů dlouhé části. Mrkev jsem oloupala, uřízla ji také na délku 10 cm, kterou jsem rozpůlila a nakrájela na tenké nudličky. To samé jsem udělala s okurkou. Hlávkové zelí jsem nasekala na nudličky. Dále jsem omyla lístky špenátu a připravila jsem si 10 stonků hladkolisté petrželky.
-
Ještě jsem si vyrobila avokádovou pomazánku tak, že jsem vydlabala 2 rozpůlená avokáda, dužinu rozmixovala tyčovým mixérem a smíchala s ostatními ingrediencemi.
-
Teď už mi jen zbývalo, abych vše vložila a smotala do rýžového papíru. Papír namáčím do horké vody, aby změkl (někdo vkládá do misky, já dávám do pánvičky na palačinky a udržuji na sporáku horkou vodu), na 20 vteřin, pak vyndám a rozložím na talíři.
-
Na papír nejprve vedle sebe poskládám 4-5 špenátových listů, na ně dám 2 jarní cibulky, 2 proužky mrkve, 2 plátky okurky, nudličky z červeného zelí a petržel. Vše navrchu potřu 2 vrchovatými plnými lžičkami avokádové pomazánky. Pak ohnu 2 okraje přes zeleninu k sobě, třetí okraj přeložím také a sroluji závitek.
-
Vznikne mi 10 jarních závitků
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů