Jakože svíčková (vegan)

Soucitně.cz

Tradiční omáčka je veganská sama o sobě, jde jen o to, vyměnit kravskou smetanu za rostlinnou.

Jakože svíčková (vegan)

Suroviny pro 2 osoby

Čeho Kolik
olej řepkový 1 lžíce
cibule 2 kusy
mrkev 4 kusy
petržel kořenová 1 kus
celer 0,5 kusu
bujón zeleninový 1 kus
jogurt bílý, rostlinná alternativa 200 g
bobkový list celý sušený 2 kusy
tymián sušený 1 lžička
nové koření 5 kuliček
hřebíček celý 5 kusů
skořice mletá 1 špetka
cukr krystal 1 lžíce
tempeh uzený 200 g

Postup přípravy

  1. Cibulku osmažíme na rostlinném másle či oleji, po pár minutách přihodíme nakrájenou zeleninu (mrkev, petržel, celer), okořeníme (bobkový list, tymián, nové koření, hřebíček, trošičku skořice) a promícháme. Podlijeme trochou vody, přidáme kostku zeleninového bujónu nebo lžičku soli a dusíme pod pokličkou až se to rozvaří skoro na kaši (cca za hodinu).

  2. Zahustíme a okyselíme jogurtem (nebo rostlinnou smetanou s octem a škrobem/hl. moukou). Propasírujeme přes sítko a podle potřeby dochutíme (osolíme, okyselíme octem a osladíme). Masové chuti umami v omáčce lze docílit přisypáním lahůdkového (sušeného) droždí.

  3. Na troše oleje osmažíme tempeh (žampiony či jinou bílkovinu) a přidáme používané koření. Poté přidáme do omáčky. Podáváme s houskovými knedlíky a brusinkami (možné též přidat plátek citrónu a rostlinnou šlehačku např. rýžovou Soyatoo).

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů