Jakože svíčková (vegan)
Tradiční omáčka je veganská sama o sobě, jde jen o to, vyměnit kravskou smetanu za rostlinnou.
- 1h:15m
- 2 porce
- středně obtížné
- Dušení
- Historické
- Mixér
- Obědy a večeře
- Orestování
- Recepty po babičce
- Rostlinný původ
- Vegetariánské recepty
Suroviny pro 2 osoby
Čeho | Kolik |
---|---|
olej řepkový | 1 lžíce |
cibule | 2 kusy |
mrkev | 4 kusy |
petržel kořenová | 1 kus |
celer | 0,5 kusu |
bujón zeleninový | 1 kus |
jogurt bílý, rostlinná alternativa | 200 g |
bobkový list celý sušený | 2 kusy |
tymián sušený | 1 lžička |
nové koření | 5 kuliček |
hřebíček celý | 5 kusů |
skořice mletá | 1 špetka |
cukr krystal | 1 lžíce |
tempeh uzený | 200 g |
Postup přípravy
-
Cibulku osmažíme na rostlinném másle či oleji, po pár minutách přihodíme nakrájenou zeleninu (mrkev, petržel, celer), okořeníme (bobkový list, tymián, nové koření, hřebíček, trošičku skořice) a promícháme. Podlijeme trochou vody, přidáme kostku zeleninového bujónu nebo lžičku soli a dusíme pod pokličkou až se to rozvaří skoro na kaši (cca za hodinu).
-
Zahustíme a okyselíme jogurtem (nebo rostlinnou smetanou s octem a škrobem/hl. moukou). Propasírujeme přes sítko a podle potřeby dochutíme (osolíme, okyselíme octem a osladíme). Masové chuti umami v omáčce lze docílit přisypáním lahůdkového (sušeného) droždí.
-
Na troše oleje osmažíme tempeh (žampiony či jinou bílkovinu) a přidáme používané koření. Poté přidáme do omáčky. Podáváme s houskovými knedlíky a brusinkami (možné též přidat plátek citrónu a rostlinnou šlehačku např. rýžovou Soyatoo).
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 4. Ryby a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů