Tradiční omáčka je veganská sama o sobě, jde jen o to, vyměnit kravskou smetanu za rostlinnou.
- 1h:15m
- 2 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Svíčková | |
---|---|
1 lžíce |
1 lžíce |
2 kusy |
2 kusy |
4 kusy |
4 kusy |
1 kus |
1 kus |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
1 kus |
1 kus |
jogurt bílý, rostlinná alternativa 200 g |
200 g |
2 kusy |
2 kusy |
1 lžička |
1 lžička |
5 kuliček |
5 kuliček |
5 kusů |
5 kusů |
1 špetka |
1 špetka |
1 lžíce |
1 lžíce |
200 g |
200 g |
Postup přípravy
-
Cibulku osmažíme na rostlinném másle či oleji, po pár minutách přihodíme nakrájenou zeleninu (mrkev, petržel, celer), okořeníme (bobkový list, tymián, nové koření, hřebíček, trošičku skořice) a promícháme. Podlijeme trochou vody, přidáme kostku zeleninového bujónu nebo lžičku soli a dusíme pod pokličkou až se to rozvaří skoro na kaši (cca za hodinu).
-
Zahustíme a okyselíme jogurtem (nebo rostlinnou smetanou s octem a škrobem/hl. moukou). Propasírujeme přes sítko a podle potřeby dochutíme (osolíme, okyselíme octem a osladíme). Masové chuti umami v omáčce lze docílit přisypáním lahůdkového (sušeného) droždí.
-
Na troše oleje osmažíme tempeh (žampiony či jinou bílkovinu) a přidáme používané koření. Poté přidáme do omáčky. Podáváme s houskovými knedlíky a brusinkami (možné též přidat plátek citrónu a rostlinnou šlehačku např. rýžovou Soyatoo).
Makronutrienty
52%
26%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 345 kJ | 2 055 kJ |
Kalorická hodnota | 82,6 kcal | 491 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
9,07 g
3,83 g |
54 g
22,8 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,907 SVJ | 5,4 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
3,76 g
0,515 g |
22,4 g
3,06 g |
Bílkoviny | 4,55 g | 27,1 g |
Sůl | 0,285 g | 1,7 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 4. Ryby a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů