Jahodový pohár s bazalkovým cukrem a domácím piškotem
Dnes jsem pořádala velký rodinný oběd. A jako sladká tečka se podávaly tyto báječné vychazené poháry plné dobrot.
- 1h
- 10 porcí
- středně obtížné
Suroviny pro 10 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
vajíčka | 4 kusy |
cukr krupice | 125 g |
hladká mouka pšeničná | 125 g |
tvaroh měkký polotučný | 300 g |
pomazánkové máslo | 200 g |
smetana ke šlehání, šlehačka | 250 g |
med včelí | 4 lžíce |
káva silná, hotový nápoj | 100 ml |
rum (originál tuzemský) | 50 ml |
jahody | 100 g |
kakaový prášek, holandské kakao | 1 lžíce |
cukr krupice | 100 g |
bazalka čerstvá | 10 lístků |
Postup přípravy
-
Nejprve si upečte piškot. Z bílků a cukru vyšlehejte ne úplně tvrdý sníh, poté do něj velmi krátce zašlehejte žloutky a opatrně zamíchejte prosátou mouku. Těsto naplňte do cukrářského sáčku s otevřenou špičkou a na plech vyložený pečicím papírem nastříkejte proužky těsně vedle sebe. Poprašte moučkovým cukrem.
-
Pečte v předehřáté troubě na 200 stupňů 8-10 minut. Poté nechejte vychladnout.
-
Krém: Nejprve si ušlehejte šlehačku. Poté v jiné míse vyšlehejte máslo, tvaroh a med dle chuti. Šlehačku pak do této směsi vmíchejte, aby vznikl hladký krém. Ten naneste do zdobicího sáčku s otevřenou špičkou.
-
Dále si připravte bazalkový cukr. Do hmoždíře nasypte požadované množství cukru a přisypte několik na drobno pokrájených lístků bazalky. Vše dobře utřete.
-
Připravte si kávu a nalijte do ní rum dle chuti. Několik jahod dejte do misky a rozmačkejte vidličkou. A teď už jen vrstvěte. Nejprve z vychladlého piškotu vykrájejte požadované tvary do skleniček, ve kterých budete dezert servírovat. Na piškot lžičkou nalijte trochu kávy s rumem a nastříkejte krém. Na krém naneste rozmačkané jahody a posypte je trochou bazalkového cukru. Postup opakujte.
-
Poslední vrstvou bude krém. Takto připravený dezert nechejte vychladit v ledničce a před podáváním poprašte hořkým kakaem, ozdobte kouskem jahody, kterou posypte bazalkovým cukrem a pokud vám zbude kousek piškotu, vykrojte na ozdobu třeba srdíčko. Dobrou chuť.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů