Dnes jsem pořádala velký rodinný oběd. A jako sladká tečka se podávaly tyto báječné vychazené poháry plné dobrot.
- 1h
- 10 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Piškot | |
---|---|
4 kusy |
4 kusy |
125 g |
125 g |
125 g |
125 g |
Krém | |
300 g |
300 g |
200 g |
200 g |
250 g |
250 g |
4 lžíce |
4 lžíce |
Navrch | |
100 ml |
100 ml |
50 ml |
50 ml |
100 g |
100 g |
kakaový prášek, holandské kakao 1 lžíce |
1 lžíce |
Navíc | |
100 g |
100 g |
10 lístků |
10 lístků |
Postup přípravy
-
Nejprve si upečte piškot. Z bílků a cukru vyšlehejte ne úplně tvrdý sníh, poté do něj velmi krátce zašlehejte žloutky a opatrně zamíchejte prosátou mouku. Těsto naplňte do cukrářského sáčku s otevřenou špičkou a na plech vyložený pečicím papírem nastříkejte proužky těsně vedle sebe. Poprašte moučkovým cukrem.
-
Pečte v předehřáté troubě na 200 stupňů 8-10 minut. Poté nechejte vychladnout.
-
Krém: Nejprve si ušlehejte šlehačku. Poté v jiné míse vyšlehejte máslo, tvaroh a med dle chuti. Šlehačku pak do této směsi vmíchejte, aby vznikl hladký krém. Ten naneste do zdobicího sáčku s otevřenou špičkou.
-
Dále si připravte bazalkový cukr. Do hmoždíře nasypte požadované množství cukru a přisypte několik na drobno pokrájených lístků bazalky. Vše dobře utřete.
-
Připravte si kávu a nalijte do ní rum dle chuti. Několik jahod dejte do misky a rozmačkejte vidličkou. A teď už jen vrstvěte. Nejprve z vychladlého piškotu vykrájejte požadované tvary do skleniček, ve kterých budete dezert servírovat. Na piškot lžičkou nalijte trochu kávy s rumem a nastříkejte krém. Na krém naneste rozmačkané jahody a posypte je trochou bazalkového cukru. Postup opakujte.
-
Poslední vrstvou bude krém. Takto připravený dezert nechejte vychladit v ledničce a před podáváním poprašte hořkým kakaem, ozdobte kouskem jahody, kterou posypte bazalkovým cukrem a pokud vám zbude kousek piškotu, vykrojte na ozdobu třeba srdíčko. Dobrou chuť.
Makronutrienty
61%
13%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 947 kJ | 1 465 kJ |
Kalorická hodnota | 226 kcal | 350 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
25,2 g
15,6 g |
38,9 g
24,2 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,52 SVJ | 3,89 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
11 g
6,63 g |
17,1 g
10,3 g |
Bílkoviny | 5,38 g | 8,33 g |
Sůl | 0,164 g | 0,254 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů