Málo sacharidů, spousta chuti! Kdo tenhle dortík vyzkouší, určitě si ho zamiluje. Mlsejme bez výčitek! :-)
- 1h
- 12 porcí
- jednoduché
Potřebné suroviny
Korpus | |
---|---|
Lze použít i víceprocentní čokoláda, pokud máte rádi hořkou chuť. 400 g |
400 g |
6 kusů |
6 kusů |
Krém | |
ideálně tvaroh z farmy 500 g |
500 g |
sladidlo je možné ubrat nebo vynechat (případně vyměnit za xylitol nebo stévii), podle chuti 50 g |
50 g |
mascarpone, vysokotučný smetanový krém 250 g |
250 g |
Ovoce do dortu | |
450 g |
450 g |
Želé | |
250 g |
250 g |
100 ml |
100 ml |
sladidlo je možné ubrat nebo vynechat (případně vyměnit za xylitol nebo stévii), podle chuti 15 g |
15 g |
10 g |
10 g |
Postup přípravy
-
KORPUS: Z bílků ušleháme sníh a dáme stranou. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni, postupně do ní vmícháme žloutky a nakonec opatrně vmícháme sníh. Vzniklé těsto nalijeme do nepřilnavé dortové formy a pečeme na 170°C přibližně 20 min.
-
KRÉM: Všechny suroviny na krém smícháme a dobře prošleháme. Polovinu krému namažeme na vychladlý korpus, poklademe jahodami, které následně překryjeme druhou polovinou krému. Dáme chladit do lednice a vrhneme se na přípravu želé.
-
ŽELÉ: Jahody s kokosovým cukrem důkladně rozmixujeme. Želatinu podle návodu rozpustíme ve vodě a smícháme s rozmixovanými jahodami. Směs opatrně nalijeme na dort a dáme chladit do lednice. Až želé ztuhne, je dort připravený k podávání.
-
POZNÁMKA: Recept je možné upravit podle individuálních chutí a stravovacích návyků. Varianta, kterou jsem sem vložila, je nejsladší a chutná i běžným strávníkům, kteří se v příjmu sacharidů nijak neomezují.
Kokosový cukr je možné úplně vynechat nebo vyměnit za xylitol, stévii,...
Když vyměníme 70% čokoládu v korpusu např. za 85%, sníží se obsah sacharidů v jedné porci zhruba o 4,5 g.
Makronutrienty
40%
22%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 862 kJ | 1 692 kJ |
Kalorická hodnota | 206 kcal | 404 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
13,9 g
9,32 g |
27,4 g
18,3 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,39 SVJ | 2,74 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
13,4 g
7,85 g |
26,3 g
15,4 g |
Bílkoviny | 7,75 g | 15,2 g |
Sůl | 0,084 g | 0,164 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů