Jahodový koláč s mascarpone a bílou čokoládou

Jídelní plán

Pochutnali jsme si na něm všichni tři včetně našeho syna, kterému jahody začaly obzvlášť chutnat. Měla jsem radost, že jsem na ně na trhu natrefila, ale stejnou službu by určitě udělaly např. maliny. Můžu také říct, že úplně nejlíp chutnal tento koláč druhý den, kdy se náplň a těsto krásně propojily.

Jahodový koláč s mascarpone a bílou čokoládou

Suroviny pro 8 osob

Čeho Kolik
hladká mouka pšeničná 170 g
cukr moučka 30 g
cukr vanilkový 1 kus
máslo 80 g
vejce slepičí střední, m 1 kus
mléko polotučné 1,5% tuku 1 lžíce
mascarpone, vysokotučný smetanový krém 1 kus
smetana ke šlehání, šlehačka 1 kus
bílá čokoláda 100 g
jahody 300 g

Postup přípravy

  1. Smícháme mouku, cukr, vejce, mléko a změklé máslo. Vypracujeme těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a necháme aspoň hodinu v lednici odležet. Klidně můžete nechat i přes noc.

  2. Poté těsto rozválíme na pomoučeném vále a vložíme do formy o průměru 24 cm. Těsto propícháme vidličkou a zatížíme alobalem, na který nasypeme luštěniny či rýži pro zatížení. Já používám cizrnu, kterou pak uschovám pro další použití (pečení koláčů).

  3. Poté těsto rozválíme na pomoučeném vále a vložíme do formy o průměru 24 cm. Těsto propícháme vidličkou a zatížíme alobalem, na který nasypeme luštěniny či rýži pro zatížení. Já používám cizrnu, kterou pak uschovám pro další použití (pečení koláčů).

    Poté těsto rozválíme na pomoučeném vále a vložíme do formy o průměru 24 cm. Těsto propícháme vidličkou a zatížíme alobalem, na který nasypeme luštěniny či rýži pro zatížení. Já používám cizrnu, kterou pak uschovám pro další použití (pečení koláčů).

  4. Bílou čokoládu nalámeme na menší kousky a rozpustíme ve vodní lázni. Necháme trochu vychladnout (nesmí však ztuhnout). Čokoládu smícháme s mascarpone a přidáme vyšlehanou smetanu.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů