Už jste ochutnali nový bezlaktózový jahodový jogurt, smetanovou Lahůdku a cottage s obsahem laktózy méně než 0,01 od Madety? Lipánka už jsem Vám představila v několika receptech a teď je nově na trhu právě smetanová Lahůdka a jogurt právě s jahodami. Vyšší obsah bílkovin zajistí bezlaktózový cottage. A kombinací těchto mléčných výrobků vznikl tento koláč, takový jsem si vždycky přestavovala, když ho z chlebníku ukradl Horáček Šebestové na výletě…. Pro děti ideální kombinace ke Dni dětí:)
- 2h
- 12 kusů
- náročné
Potřebné suroviny
Korpus | |
---|---|
bezlepkové 150 g |
150 g |
80 g |
80 g |
bezmléčný Alsan či Prominea 100 g |
100 g |
40 g |
40 g |
Jahodová pěna | |
300 g |
300 g |
Lahůdka s příchutí jahoda bezlaktozová 2 kusy |
2 kusy |
bezlktozový 360 g |
360 g |
6 kusů |
6 kusů |
40 g |
40 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
Želé | |
2 lžíce |
2 lžíce |
220 ml |
220 ml |
10 g |
10 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
200 g |
200 g |
Postup přípravy
-
Vločky a mleté oříšky smícháme s kousky vychladlého tuku a sirupem vytvoříme drobenkové těsto, které rovnoměrně upěchujeme na dno formy vyložené pečícím papírem. a upečeme při 175 stupních cca 15 minut v ovesnou sušenku. Necháme na mřížce úplně vychladnout.
-
Mléčné výrobky vyšleháme s čekankovým sirupem a citrónovou šťávou v hladký krém. a přišleháme rozpuštěnou želatinu (dle receptu na sáčku).
-
Formu s vychlazeným korpusem vymažeme po bocích troškou oleje a postupně vedle sebe skládáme řezem k olejované straně půlky jahod (mírně zatlačíme do korpusu). Opatrně doprostřed rovnoměrně rozetřeme mezi jahody jahodovou náplň a necháme cca 15 minut zamrazit. Nebo 2 hodiny zchladit v lednici až je povrch pevný.
-
Potřeme lžící jahodového džemu a poklademe ozdobně plátky jahod - klademe jeden kousek vedle druhého do kruhu a vytvoříme uprostřed kytičku.
-
Mezitím si připravíme želé, podle návodu na sáčku - směs smícháme s cukrem nebo sladidem v kastrůlku přidáme vodu se sirupem, za stálého míchání přivedeme k varu, jednu minutu povaříme a rychle stáhneme ze sporáku. Necháme tekuté želé cca 10 -15minut vychladnout. Je třeba to hlídat a vždycky to trochu promíchat. Když začne gelovatět, opatrně přelijeme plátky jahod na povrchu dortu. Necháme ve formě dort vychladit do druhého dne.
Makronutrienty
39%
18%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 909 kJ | 1 466 kJ |
Kalorická hodnota | 217 kcal | 350 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
13,7 g
6,37 g |
22,1 g
10,3 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,37 SVJ | 2,21 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
15,2 g
3,57 g |
24,5 g
5,76 g |
Bílkoviny | 6,26 g | 10,1 g |
Sůl | 0,252 g | 0,406 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů