Jahodový dort - LC
Lahodný lowcarb dezert, potěší i jako dárek. :)
- 1h:20m
- 12 porcí
- středně obtížné
- Dorty
- Jedlé dárky
- Mixér
- Moučníky a dezerty
- Mražení a chlazení
- Oslava
- Pečení
- Slavnostní tabule
- Vaření
- Velikonoce
Suroviny pro 12 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
vajíčka | 4 kusy |
mandlová mouka | 120 g |
sůl | 1 špetka |
erythritol, sukrin | 40 g |
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů | 2 lžičky |
vanilkový extrakt | 1 lžička |
mascarpone | 250 g |
smetana ke šlehání, šlehačka | 250 ml |
mražené jahody | 350 g |
erythritol, sukrin | 5 lžiček |
citronová šťáva, čerstvá | 2 lžičky |
želatina plátková | 3 kusy |
barva potravinářská červená | 1 g |
Postup přípravy
-
Nejdříve jsem si připravila všechny ingredience na korpus. Pak jsem dala na dno dortové formy (mám o průměru 21 cm) pečící papír a obruč zevnitř vymazala máslem. Zapnula jsem si troubu.
-
Celá vejce jsem spolu s erythritolem a solí vyšlehala do pěny. Trvá to cca 10 minut. Potom jsem zašlehala vanilku a mandlovou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto jsem vylila do formy a vložila do předehřáté trouby. Pekla jsem na 180 stupňů 25 minut. Upečený korpus jsem nechala ve formě vychladnout.
-
Formu s vychladlým korpusem jsem rozevřela, odstranila pečící papír a korpus přendala na talíř. Uzavřela jsem obručí. Připravila jsem si jednoduchý krém - ušlehala jsem šlehačku a smíchala ji s mascarpone, už jsem nedoslazovala. Krém jsem rovnoměrně navrstvila na korpus a dala chladit do ledničky.
-
Připravila jsem si jahodovou vrstvu. Plátky želatiny jsem namočila na 10 minut do studené vody. Rozmrzlé jahody jsem promixovala, přidala erythritol, citrónovou šťávu a na špičku lžičky červené gelové barvivo a krátce povařila. Ještě do horkého rozvaru jsem vmíchala vymačkanou želatinu a důkladně promíchala. Nechala jsem trochu vychladnout a pak jsem směs nalila na dort. Nechala jsem zatuhnout v ledničce přes noc.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů