Jahodový dort II. - LC

Laduš

Když je ta sezóna jahod, tak jsem se rozhodla opět upéct nízkosacharidový jahodový dort. Jen jsem chtěla udělat zase něco trochu jiného, než minule. Tak jsem vytvořila tento lowcarb recept. A musím říct, že tento dezert je ještě lepší, než ten minulý. Možná to taky dělá to, že minule byly jahody koupené a teď domácí ze zahrady. Každopádně je tento dortík naprosto úžasný, doporučuji vyzkoušet.

Jahodový dort II. - LC

Suroviny pro 12 osob

Čeho Kolik
vajíčka 4 kusy
mandlová mouka 120 g
sůl 1 špetka
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů 2 lžičky
erythritol, sukrin 40 g
vanilkový extrakt 1 lžička
mascarpone 250 g
tvaroh měkký tučný 250 g
erythritol, sukrin 4 lžičky
jahody 200 g
želatina plátková 3 kusy
jahody 200 g
erythritol, sukrin 4 lžičky
citronová šťáva, čerstvá 0,5 lžičky
želatina plátková 3 kusy
smetana ke šlehání, šlehačka 120 ml

Postup přípravy

  1. Oddělíme žloutky od bílků. Z bílků a soli vyšleháme tuhý sníh. Žloutky utřeme s erythritolem, pak přidáme vanilku a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků. Těsto dáme do dortové formy (boky vymažeme máslem a na dno pečící papír) a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme na 180 stupňů 20 - 25 minut nebo podle typu trouby. Formu mám o průměru 21 cm.

  2. Z vychladlého korpusu sloupneme pečící papír a vložíme jej zpět do formy. Rozetřeme na něj krém a pak želé. Než jsem dala želé, tak jsem ten krém nechala v ledničce cca hodinu tuhnout. Necháme uležet v ledničce přes noc. Na druhý den opatrně nožem obkrojíme okraje a rozevřeme formu. Dort ozdobíme šlehačkou.

  3. Plátky želatiny namočíme do misky se studenou vodou na 10 minut. V míse smícháme mascarpone s tvarohem. Do kastrolku dáme očištěné jahody spolu s erythritolem a krátce povaříme, poté rozmixujeme tyčovým mixérem. Pak do teplého jahodového rozvaru přidáme vymačkané plátky želatiny a mícháme, dokud se želatina nerozpustí. Nakonec jahodovou směs přidáme do misky s tvarohem a mascarpone a vše prošleháme.

  4. Opět si namočíme želatinu a z jahod, erythritolu a citrónové šťávy uděláme rozvar. Pak přimícháme nabobtnalou želatinu a směs nalijeme na dort. Dort je ozdobený šlehačkou - vyšlehaná 40% smetana ke šlehání, 250 g). Na ozdobení jsem použila asi jen polovinu, zbytek mi zbyl do kafe.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů