Jahodový cheesecake - LC
Je to jeden z lowcarb nejlepších dezertů, jaké jsem kdy jedla. Tvarohová vrstva je heboučká a nadýchaná jako peříčko, přímo pohlazení na jazyku. Jahody dodávají ten správný šmrnc. Celkově dokonalá harmonie chutí. :)
- 1h:30m
- 12 porcí
- středně obtížné
- Dorty
- Evropská
- Historické
- Jedlé dárky
- Lchf, low carb
- Mixér
- Moučníky a dezerty
- Mražení a chlazení
- Oslava
- Párty
- Pečení
- Snídaně
- Valentýn
- Vaření
- Vaříme ze základu
Suroviny pro 12 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
mandlová mouka | 150 g |
erythritol, sukrin | 20 g |
sůl | 1 špetka |
máslo čerstvé | 40 g |
vajíčka | 1 kus |
mascarpone | 250 g |
tvaroh měkký tučný | 250 g |
ricotta | 250 g |
vajíčka | 3 kusy |
erythritol, sukrin | 6 lžiček |
vanilkový extrakt | 1 lžička |
citronová šťáva, čerstvá | 4 lžičky |
mražené jahody | 300 g |
erythritol, sukrin | 6 lžiček |
citronová šťáva, čerstvá | 2 lžičky |
želatina plátková | 3 kusy |
Postup přípravy
-
V misce jsem smíchala všechny suroviny na korpus a ručně vypracovala těsto. Dortovou formu (mám o průměru 21 cm) jsem vymazala máslem a těsto namačkala na dno. Pak jsem jej lžící uhladila, aby byl povrch stejnoměrný. Formu s těstem jsem vložila do předehřáté trouby a pekla jsem 15 minut na 180 stupňů. Potom jsem nechala korpus trochu vychladnout a mezitím jsem si připravila krém.
-
V míse jsem prošlehala mascarpone, ricottu, tvaroh, cukr, vanilku a citrónovou šťávu, aby vznikla hladká směs. Potom jsem po jednom přidávala vejce. Když přidáváte vejce, musíte míchat ručně, opatrně a ne moc dlouho, protože nechceme do krému nahnat vzduch. To by se pak mohlo stát, že by se při pečení nafouknul a potom by nám spadnul. Krém jsem nalila na korpus a opět vložila do předehřáté trouby, na jejíž dno jsem dala plech s vodou. Pára dodá cheesecaku potřebnou jemnost a krém se nevysuší. Pekla jsem jednu hodinu na 180 stupňů.
-
Důležité je cheesecake nepřepéct, aby nebyl suchý. Že je hotový poznáte tak, že když poklepete na formu, tak se krémová vrstva chvěje. Nebojte, ono to pak v lednici ještě ztuhne. Během pečení troubu neotvírejte, až tak 10 minut před dopečením. Po upečení jsem cheesecake nechala vychladnout v troubě s otevřenými dvířky. Až měl pokojovou teplotu, dala jsem ho do lednice na pár hodin.
-
Připravila jsem si jahodovou vrstvu. Plátky želatiny jsem namočila na 10 minut do studené vody. Rozmrzlé jahody jsem promixovala, přidala cukr, citrónovou šťávu a na špičku lžičky červené gelové barvivo a krátce povařila. Ještě do horkého rozvaru jsem vmíchala vymačkanou želatinu a důkladně promíchala. Jahodovou vrstvu jsem přelila na cheesecake. Nechala jsem zatuhnout v ledničce přes noc.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů