Je to jeden z lowcarb nejlepších dezertů, jaké jsem kdy jedla. Tvarohová vrstva je heboučká a nadýchaná jako peříčko, přímo pohlazení na jazyku. Jahody dodávají ten správný šmrnc. Celkově dokonalá harmonie chutí. :)
- 1h:30m
- 12 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Korpus 21 cm | |
---|---|
150 g |
150 g |
20 g |
20 g |
1 špetka |
1 špetka |
40 g |
40 g |
1 kus |
1 kus |
Krém | |
250 g |
250 g |
250 g |
250 g |
250 g |
250 g |
3 kusy |
3 kusy |
6 lžiček |
6 lžiček |
1 lžička |
1 lžička |
4 lžičky |
4 lžičky |
Jahodová vrstva | |
300 g |
300 g |
6 lžiček |
6 lžiček |
2 lžičky |
2 lžičky |
(Kdo chce, může použít i trošku červeného potravinářského barviva pro zvýraznění barvy.) 3 kusy |
3 kusy |
Postup přípravy
-
V misce jsem smíchala všechny suroviny na korpus a ručně vypracovala těsto. Dortovou formu (mám o průměru 21 cm) jsem vymazala máslem a těsto namačkala na dno. Pak jsem jej lžící uhladila, aby byl povrch stejnoměrný.
Formu s těstem jsem vložila do předehřáté trouby a pekla jsem 15 minut na 180 stupňů. Potom jsem nechala korpus trochu vychladnout a mezitím jsem si připravila krém.
-
V míse jsem prošlehala mascarpone, ricottu, tvaroh, cukr, vanilku a citrónovou šťávu, aby vznikla hladká směs. Potom jsem po jednom přidávala vejce. Když přidáváte vejce, musíte míchat ručně, opatrně a ne moc dlouho, protože nechceme do krému nahnat vzduch. To by se pak mohlo stát, že by se při pečení nafouknul a potom by nám spadnul.
Krém jsem nalila na korpus a opět vložila do předehřáté trouby, na jejíž dno jsem dala plech s vodou. Pára dodá cheesecaku potřebnou jemnost a krém se nevysuší.
Pekla jsem jednu hodinu na 180 stupňů.
-
Důležité je cheesecake nepřepéct, aby nebyl suchý. Že je hotový poznáte tak, že když poklepete na formu, tak se krémová vrstva chvěje. Nebojte, ono to pak v lednici ještě ztuhne.
Během pečení troubu neotvírejte, až tak 10 minut před dopečením.
Po upečení jsem cheesecake nechala vychladnout v troubě s otevřenými dvířky. Až měl pokojovou teplotu, dala jsem ho do lednice na pár hodin.
-
Připravila jsem si jahodovou vrstvu. Plátky želatiny jsem namočila na 10 minut do studené vody. Rozmrzlé jahody jsem promixovala, přidala cukr, citrónovou šťávu a na špičku lžičky červené gelové barvivo a krátce povařila. Ještě do horkého rozvaru jsem vmíchala vymačkanou želatinu a důkladně promíchala.
Jahodovou vrstvu jsem přelila na cheesecake.
Nechala jsem zatuhnout v ledničce přes noc.
Makronutrienty
19%
25%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 932 kJ | 975 kJ |
Kalorická hodnota | 223 kcal | 233 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
6,64 g
2,27 g |
6,94 g
2,37 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,664 SVJ | 0,694 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
19,1 g
8,89 g |
20 g
9,3 g |
Bílkoviny | 8,47 g | 8,86 g |
Sůl | 0,18 g | 0,188 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů