Jáhlový pohár s tahini, datlemi, kakaovým práškem a lískovými oříšky
Účastní se soutěže: Chutné svačinky
- 30m
- 2 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
70 g |
70 g |
40 g |
40 g |
20 g |
20 g |
kakaový prášek, holandské kakao 2 lžíce |
2 lžíce |
50 g |
50 g |
mléko rýžové a kokosové, rostlinný nápoj 200 ml |
200 ml |
Postup přípravy
-
Vždy se snažím připravovat takové svačinky, které by byly výživné a také chutně. Tento dezert plní obě mé podmínky. Tahini je vyrobeno ze sezamových semínek, které jsou zdrojem vápníku, hořčíku, železa, zinku, draslíku, fosforu a nejen to.
Sezamová semínka v sobě ukrývají obrovskou sílu. Mají pozitivní účinek na činnost srdce, uklidňují deprese, ovlivňují kvalitu vlasů, kůže i nehtů. Z pohledu čínské medicíny má vztah k ledvinám, játrům, slezině-slinivce a plicím. Sezam se považuje za velmi zdravé semínko a zároveň za nejstarší koření na světě. Obsahuje až 57 % kvalitního a zdraví prospěšného oleje.
Dříve se sezamový olej používal též v lékařství, zvláště na otoky, oční záněty a kožní vyrážky.
-
Jáhly uvaříme ve vodě nebo rostlinném rýžovo-kokosovém mléce, společně s datlemi. Jáhly propláchneme, několikrát spaříme horkou vodou, zbavíme je tak hořkosti.
-
Uvařené jáhly s datlemi na 10 minut odstavíme, přiklopíme a necháme vsáknout přebytečně tekutiny, vody či rostlinného mléka by mělo zůstat po uvaření jáhel přibližně 100ml. Jáhly a datle vyšleháme dohladka pomocí tyčového mixéru, dle požadované konzistence naředíme rýžovo-kokosovým mlékem. Rozdělíme vzniklý krém na dvě poloviny, do jedné přidáme kakaový prášek, dle chuti Tahini, namleté lískové ořechy. Na dno pohárku dáme světlou část a následně tmavou a zakončíme opět světlou, ozdobíme celými lískovými oříšky.
-
Tahini má velmi specifickou chuť jedná se o sezamovou pastu a ne každému chutná, místo Tahini a lískových oříšků můžeme přidat Ghítelu - lískooříškový krém, Šmakoun lískooříškový krém (není vhodný pro bezmléčnou a bezvaječnou dietu), případně rozpuštěnou hořkou čokoládu či ponechat jen s kakaovým práškem.
Makronutrienty
59%
14%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 991 kJ | 2 031 kJ |
Kalorická hodnota | 237 kcal | 485 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
28,8 g
9,9 g |
59,1 g
20,3 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,88 SVJ | 5,91 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
13,1 g
1,73 g |
26,8 g
3,54 g |
Bílkoviny | 6,99 g | 14,3 g |
Sůl | 0,025 g | 0,051 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů