Jáhlovo-šmakounové šišky (od 1 roku)

Máma v kuchyni

Sladká verze čehokoliv u nás nikdy nezklame, ovšem často se stává, že sladká jídla neobsahují téměř žádnou bílkovinu. Tato kombinace jahel, švestek a máku, je ovšem obohacená ještě bílkovinou ze Šmakouna, takže nutričně určitě lepší než běžná česká klasika. Udělat si ji navíc můžete klidně i bezlepkově.

Jáhlovo-šmakounové šišky (od 1 roku)

Suroviny pro 3 osoby

Čeho Kolik
bílkový sýr (šmakoun) švestka se skořicí 100 g
jáhly, proso 100 g
hladká mouka špaldová celozrnná 100 g
vejce slepičí střední, m 1 kus

Postup přípravy

  1. Jáhly dvakrát spařte horkou vodou a propláchněte, aby se zbavily případné hořkosti. Poté uvařte do měkka podle návodu na obalu. Okapejte, nechte vychladnout, vmíchejte vejce, nastrouhejte šmakouna a zahustěte moukou.

  2. Z těsta tvořte válečky nebo kuličky, které ve vroucí vodě vařte dokud nevyplavou na povrch. Servírovat můžete na sladko (třeba jako já s mákem a švestkami), ale i naslano, třeba jako přílohu k nějaké omáčce.

  3. Šmakoun je vaječná bílkovina a ty jak známo v nadměrném množství zatěžují ledviny malých dětí. Od jednoho roku ovšem nevidím problém v nahrazení porce bílkovin (například z masa nebo vajec) právě porcí Šmakouna.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů