Sladká verze čehokoliv u nás nikdy nezklame, ovšem často se stává, že sladká jídla neobsahují téměř žádnou bílkovinu. Tato kombinace jahel, švestek a máku, je ovšem obohacená ještě bílkovinou ze Šmakouna, takže nutričně určitě lepší než běžná česká klasika. Udělat si ji navíc můžete klidně i bezlepkově.
- 19m
- 3 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
bílkový sýr (šmakoun) švestka se skořicí 100 g |
100 g |
100 g |
100 g |
hladká mouka špaldová celozrnná 100 g |
100 g |
1 kus |
1 kus |
Postup přípravy
-
Jáhly dvakrát spařte horkou vodou a propláchněte, aby se zbavily případné hořkosti. Poté uvařte do měkka podle návodu na obalu. Okapejte, nechte vychladnout, vmíchejte vejce, nastrouhejte šmakouna a zahustěte moukou.
-
Z těsta tvořte válečky nebo kuličky, které ve vroucí vodě vařte dokud nevyplavou na povrch.
Servírovat můžete na sladko (třeba jako já s mákem a švestkami), ale i naslano, třeba jako přílohu k nějaké omáčce.
-
Šmakoun je vaječná bílkovina a ty jak známo v nadměrném množství zatěžují ledviny malých dětí. Od jednoho roku ovšem nevidím problém v nahrazení porce bílkovin (například z masa nebo vajec) právě porcí Šmakouna.
Makronutrienty
77%
15%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 053 kJ | 895 kJ |
Kalorická hodnota | 252 kcal | 214 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
45,5 g
4,49 g |
38,7 g
3,82 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 4,55 SVJ | 3,87 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
4,43 g
0,825 g |
3,77 g
0,701 g |
Bílkoviny | 9,15 g | 7,78 g |
Sůl | 0,182 g | 0,155 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů