Jáhlovo-mandlové knedlíčky se Šmakounem, borůvkami, kokosovým mlékem v župánku z pražených mandlí
Účastní se soutěže: Osvědčené kuchařské trumfy
Musím říct, že z tohoto receptu mám obrovskou radost. Nejen, že je bez gramu mouky, ale je i bezmléčný, výživný a knedlíčky chutnají skvěle. Otevírají se mi opět nové dveře, tyto knedlíčky jdou využít všestranně, dovedu si je představit i se švestkovým rozvarem a mákem a určitě se k nim nejednou vrátím. A nyní se pojďme podívat na jejich přípravu.
- 50m
- 3 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
50 g |
50 g |
bílkový sýr natural (šmakoun, schmaky) 100 g |
100 g |
100 g |
100 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 špetka |
1 špetka |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
Na ozdobu | |
50 g |
50 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
400 ml |
400 ml |
1 hrnek |
1 hrnek |
Postup přípravy
-
Jediné co v tomto receptu budeme vařit, jsou jáhly, na kterých vlastně vše stojí. Hlavně konečná konzistence. Snažte se odvařit co nejvíce vody z připravovaných jáhel a zároveň je rozvařit. Pokud se stane, že se nezadaří a přeci jen bude konzistence řidší, jde si pomoci vymačkáním přes jemné plátýnko nebo bavlněnou plenu.
Jáhly propláchneme, spaříme několikrát horkou vodou, zbavíme je tak hořkosti, zalijeme vodou a dáme vařit přibližně na 20-30 minut.
-
Využijeme čas, který máme, než se nám jáhly uvaří. Do mrazáku vložíme kokosové mléko v plechu na 45 minut.
V míse najemno nastrouháme přírodního Šmakouna, v nástavci od tyčového mixéru nameleme loupané mandle, které přidáme do mísy. Nyní již jen počkáme, než se nám jáhly uvaří.
Dále si připravíme mandle na obalování, které opět najemno nameleme a nasucho opražíme na pánvi, dáme do mističky stranou.
-
Uvařené jáhly přidáme do mísy s namletými mandlemi a Šmakounem, lehce osolíme, přisladíme a přidáme pár kapek citronu. Počítejte s trošku lepivou konzistencí. Namočíme si ruce do vody, vytvarujeme knedlíčky, které obalíme v opražených mandlí. Pokud se vám bude těsto lepit na ruce, přehazujte si je z ruky do ruky, půjde to mnohem lépe a krásně se vám vytvarují.
-
Nyní již stačí dopřipravit finální zdobení, vyšleháme si kokosové mléko v plechu, vyšlehaný krém dosladíme medem či jiným sladidlem, rozmixujeme si tyčovým mixérem borůvky, které nalijeme na talíř, přidáme hotové knedlíčky, na které dáme opět pyré z borůvek, ozdobíme smetanou a přidáme čerstvé borůvky a plátky mandlí. Já zdobila sáčkem na perníčky od Tescomy, ale klidně můžeme jen lžící.
Makronutrienty
35%
16%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 072 kJ | 2 777 kJ |
Kalorická hodnota | 256 kcal | 664 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
14,4 g
2,97 g |
37,3 g
7,7 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,44 SVJ | 3,73 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
20,3 g
10,4 g |
52,6 g
27 g |
Bílkoviny | 6,84 g | 17,7 g |
Sůl | 0,266 g | 0,69 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů