Jáhlovo-cuketové bazalkové noky s citronovo-bazalkovou omáčkou se špenátem, cuketou a zelenými fazolkami

Na vlně chuti

Potřebovala jsem rychlou a snadnou omáčku, tato je naprosto svěží a lehká, rychlá, stejně jako jáhlové knedlíky, které jsou úžasnou alternativou jak nasladko tak naslano, dělám je v několika verzích cuketa, jáhly, mouka, sůl nebo místo cukety brambory či pokud chci přidat bílkoviny navíc rovněž přírodního Šmakouna či žloutek. Chutnají nejen malému, ale i nám všem, dá se do nich zamaskovat nejen cuketa, ale i dýně, řepa, prostě experimentům se meze nekladou a využití je neomezené. Samozřejmě lze připravit k této omáčce například kuskus, jáhly, špagety, ale tentokrát jsme měli chuť na něco jiného.

Jáhlovo-cuketové bazalkové noky s citronovo-bazalkovou omáčkou se špenátem, cuketou a zelenými fazolkami

Suroviny pro 3 osoby

Čeho Kolik
máslo přepuštěné, ghí 1 lžíce
cibule 1 kus
zelené fazolové lusky mražené 30 g
cuketa 0,5 kusu
špenát, čerstvé listy 1 hrst
bazalka čerstvá 1 lžička
citronová šťáva, čerstvá 1 lžička
sůl 1 lžička
mléko mandlové, rostlinný nápoj 250 ml
cukety 112 g
jáhly, proso 144 g
hrubá mouka špaldová 4 lžíce
sůl 1 lžička
bazalka čerstvá 10 lístků

Postup přípravy

  1. Příprava je velmi snadná, jáhly propláchneme a dáme vařit. Ve chvíli, kdy jsou uvařené přiklopíme je a necháme vsáknout přebytečné tekutiny, pokud by bylo tekutin příliš, přecedíme je. Necháme vychladnout, přidáme nastrouhanou cuketu, sůl a zahustíme moukou dle potřeby, těsto je lepivější. Připravené noky vložíme do vroucí vody, můžeme zkusit jeden vhodit do vody a uvařit, ale ještě se mi nestalo, že bych je rozvařila, nicméně mícháme opatrně. Ve chvíli, kdy vyplavou jeden vyndáme a ochutnáme, já vařím přibližně 10 minut.

  2. Během chladnutí jáhel si můžeme ušetřit čas a pustit se do omáčky. Na ghí orestujeme cibuli, přidáme pokrájenou, očištěnou cuketu, hrst zelených fazolek, špenát, osolíme a zalijeme mandlovým mlékem.Krátce povaříme a dochutíme čerstvou nasekanou bazalkou a přidáme pár kapek citronu, připravovanou omáčku rozmixujeme dohladka, případně si můžeme oddělit část zelených fazolek. U nás se stále jídlo mladým pánem pitvá ???? takže mixuji dohladka a není problém. Vzniklou omáčku podáváme společně s připravenými knedlíky.

  3. Úžasnou kombinací je kombinace rovněž brambor a jáhel, které dělám ke švestkovému rozvaru s mákem jen přidám vařené brambory.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů