Jáhlovo-cuketové bazalkové noky s citronovo-bazalkovou omáčkou se špenátem, cuketou a zelenými fazolkami
Účastní se soutěže: Osvědčené kuchařské trumfy
Potřebovala jsem rychlou a snadnou omáčku. Tato je naprosto svěží a lehká, rychlá, stejně jako jáhlové knedlíky, které jsou úžasnou alternativou jak nasladko, tak naslano. Dělám je v několika verzích cuketa, jáhly, mouka, sůl nebo místo cukety brambory či pokud chci přidat bílkoviny navíc, rovněž přírodního Šmakouna či žloutek.
Chutnají nejen malému, ale i nám všem. Dá se do nich zamaskovat nejen cuketa, ale i dýně, řepa, prostě experimentům se meze nekladou a využití je neomezené. Samozřejmě lze připravit k této omáčce například kuskus, jáhly, špagety, ale tentokrát jsme měli chuť na něco jiného.
- 20m
- 3 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
144 g |
144 g |
112 g |
112 g |
6 lžic |
6 lžic |
4 lístky |
4 lístky |
1 špetka |
1 špetka |
Omáčka | |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 kus |
1 kus |
50 g |
50 g |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
1 hrst |
1 hrst |
1 lžička |
1 lžička |
5 lístků |
5 lístků |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
mléko mandlové, rostlinný nápoj 250 ml |
250 ml |
Postup přípravy
-
Příprava je velmi snadná, jáhly propláchneme a dáme vařit. Ve chvíli, kdy jsou uvařené, přiklopíme je a necháme vsáknout přebytečné tekutiny. Pokud b bylo tekutin příliš, přecedíme je. Necháme vychladnout, přidáme nastrouhanou cuketu, sůl a zahustíme moukou dle potřeby, těsto je lepivější. Připravené noky vložíme do vroucí vody. Můžeme zkusit jeden vhodit do vody a uvařit, ale ještě se mi nestalo, že bych je rozvařila, nicméně mícháme opatrně. Ve chvíli, kdy vyplavou, jeden vyndáme a ochutnáme. Já vařím přibližně 10 minut.
-
Během chladnutí jáhel si můžeme ušetřit čas a pustit se do omáčky. Na ghí orestujeme cibuli, přidáme pokrájenou, o čištěnou cuketu, hrst zelených fazolek, špenát, osolíme a zalijeme mandlovým mlékem. Krátce povaříme a dochutíme čerstvou nasekanou bazalkou a přidáme pár kapek citronu. Připravenou omáčku rozmixujeme dohladka, případně si můžeme oddělit část zelených fazolek. U nás se stále jídlo mladým pánem pitvá, takže mixuji dohladka a není problém.
-
Vzniklou omáčku podáváme společně s připravenými knedlíky.
Makronutrienty
74%
15%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 468 kJ | 1 576 kJ |
Kalorická hodnota | 112 kcal | 377 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
19,6 g
0,659 g |
65,9 g
2,22 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,96 SVJ | 6,59 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
2,93 g
1,04 g |
9,87 g
3,51 g |
Bílkoviny | 3,98 g | 13,4 g |
Sůl | 0,769 g | 2,59 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů