Jáhlové knedlíčky s ovesnými vločkami, jahodovým rozvarem a kešu vanilkovým krémem

Na vlně chuti

Účastní se soutěže: Osvědčené kuchařské trumfy

Jáhlové knedlíčky s ovesnými vločkami, jahodovým rozvarem a kešu vanilkovým krémem

Byla jsem z chuti nadšena a o malém mlsáčkovi ani nemluvím, do toho knedlíčky s ovocem a kešu krémem jen padaly a já měla velkou radost, že si nejen pochutnal, ale že to byla i zdravější verze, která se moc povedla.

Postup přípravy

  1. Jáhly propláchneme vodou, můžeme několikrát spařit vroucí vodou, zbaví se tak případné hořkosti, já pouze proplachuji v sítku. Jáhly vložíme do hrnce a zalijeme trojnásobným množstvím vody, přivedeme k varu a necháme 20 minut vařit. Mezitím si kešu ořechy zalijeme rostlinným mlékem a necháme stranou.

  2. Pokud máme čerstvé jahody pouze je rozmixujeme a nemusíme sladit, to už je na každém.

  3. Kešu ořechy je ideální máčet 8 hodin, aby byl krém co nejvíce hladký, případně jde stejného efektu docílit několikanásobným mixováním s pomocí tyčového mixéru. Jakmile nasají tekutiny změknou, dle chuti přidáme javorový sirup a mletou vanilku či vanilku z vanilkového lusku dle vlastní chuti. Já jsem na 3 porce krému dala 4-5 hrstí kešu ořechů, necelou lžíci javorového sirupu a trošku mleté vanilky. Pokud by byl krém po rozmixování příliš řídký, lze si pomoci kokosovým olejem nebo přidáním kešu ořechů.

  4. Uvařené jáhly necháme vychladnout, následně k nim přisypeme ovesné vločky, používám ovesné vločky Kölln, jsou velmi jemné a při kontaktu s tekutinou jsou brzy jak kaše, nemelu je, ale není případně na škodu vločky namlít, pokud mám od jiného výrobce, tak nasekám v sekáčku na prach, přidáme špetku soli, cukru a vypracujeme těsto, nesmí se úplně lepit, tudíž konečné množství použitých vloček bude rovněž závislé na zbylém množství vody, které nám zůstane v jáhlech.

  5. Pomocí rukou ukoulíme malé knedlíčky, násdledně je vhodíme do hrnce s vroucí osolenou vodou, vaříme přibližně 5 minut, čekáme až vyplavou a ještě krátce povaříme, jeden si vyndáme a pokud je již uvnitř hotový vyndáme je všechny.

  6. No a už jen chybí pěkně naservírovat na talíř, nejdřív pěknou porcí přelivu, do toho knedlíčky, polít kešu krémem a ještě trošku rozvaru navrch.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte