Piekli ste už tento rok perník?
Náš prvý tohtoročný perník vo vegan verzii :)
Vajíčka sú v tomto recepte nahradené rozmačkanými banánmi. Kto neverí, že by banány mohli nahradiť vajíčka, nech vyskúša a sám sa presvedčí :) Navyše po nich perník krásne chutí a voní po banánoch :)
Datlové pyré je zase skvelým zlepšovákom pre možno trošku nezvyklú, ale zato výbornú čokoládovú polevu :)
- 1h
- 10 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Datlové pyré | |
---|---|
200 g |
200 g |
200 ml |
200 ml |
Těsto | |
250 g |
250 g |
kakaový prášek, holandské kakao 3 lžíce |
3 lžíce |
kořenicí směs perníkové koření 1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
2 lžičky |
2 lžičky |
100 g |
100 g |
3 hrsti |
3 hrsti |
2 hrsti |
2 hrsti |
3 kusy |
3 kusy |
+ přidáme vyrobené datlové pyré 3 lžíce 2 kusy |
2 kusy |
mléko mandlové, rostlinný nápoj 200 ml |
200 ml |
80 ml |
80 ml |
2 ml |
2 ml |
Poleva | |
150 g |
150 g |
+ zbytek datlového pyré 80 ml |
80 ml |
Postup přípravy
-
Najskôr si pripravíme datlové pyré, ktorého príprava si vyžaduje najviac času, keďže potrebujeme mať datle celú noc namočené v miske vody. Na druhý deň ich spolu aj so sirupom, ktorý sa nám počas močenia vytvoril, dáme do mixéru a vymixujeme na pyré.
-
Ovsenú múku si ľahko spravíme aj my doma. Stačí, keď ovsené vločky pomelieme v kávovom mlynčeku na múku.
Oddelene dôkladne premiešame suché a mokré suroviny.
Následne ich spojíme.
-
Cesto nalejeme do formy na pečenie, ktorú si buď vymastíme a vysypeme alebo vystelieme papierom na pečenie.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov, v našej rúre sa perník piekol 45min.
-
Vyrobíme si čokoládovú polevu. Nad parou rozpustíme horkú čokoládu s kokosovým tukom. Do roztopenej zmesi vmiešame zvyšné datlové pyré.
Makronutrienty
63%
6%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 135 kJ | 2 430 kJ |
Kalorická hodnota | 271 kcal | 581 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
33 g
17,3 g |
70,7 g
37,1 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 3,3 SVJ | 7,07 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
16,1 g
5,71 g |
34,5 g
12,2 g |
Bílkoviny | 3,03 g | 6,5 g |
Sůl | 0,144 g | 0,308 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů