Jablkový perník s datlovým pyré

Healty Kiki

Piekli ste už tento rok perník? Náš prvý tohtoročný perník vo vegan verzii :) Vajíčka sú v tomto recepte nahradené rozmačkanými banánmi. Kto neverí, že by banány mohli nahradiť vajíčka, nech vyskúša a sám sa presvedčí :) Navyše po nich perník krásne chutí a voní po banánoch :) Datlové pyré je zase skvelým zlepšovákom pre možno trošku nezvyklú, ale zato výbornú čokoládovú polevu :)

Jablkový perník s datlovým pyré

Suroviny pro 10 osob

Čeho Kolik
datle sušené 200 g
voda 200 ml
ovesná mouka 250 g
kakaový prášek, holandské kakao 3 lžíce
kořenicí směs perníkové koření 1 lžička
skořice mletá 1 lžička
kypřící prášek do pečiva 2 lžičky
cukr třtinový 100 g
brusinky sušené 3 hrsti
ořechy vlašské 2 hrsti
jablka 3 kusy
banány 2 kusy
mléko mandlové, rostlinný nápoj 200 ml
olej řepkový 80 ml
vanilkový extrakt 2 ml
čokoláda hořká, 70 - 85% 150 g
kokosový olej 80 ml

Postup přípravy

  1. Najskôr si pripravíme datlové pyré, ktorého príprava si vyžaduje najviac času, keďže potrebujeme mať datle celú noc namočené v miske vody. Na druhý deň ich spolu aj so sirupom, ktorý sa nám počas močenia vytvoril, dáme do mixéru a vymixujeme na pyré.

  2. Ovsenú múku si ľahko spravíme aj my doma. Stačí, keď ovsené vločky pomelieme v kávovom mlynčeku na múku. Oddelene dôkladne premiešame suché a mokré suroviny. Následne ich spojíme.

  3. Cesto nalejeme do formy na pečenie, ktorú si buď vymastíme a vysypeme alebo vystelieme papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov, v našej rúre sa perník piekol 45min.

  4. Vyrobíme si čokoládovú polevu. Nad parou rozpustíme horkú čokoládu s kokosovým tukom. Do roztopenej zmesi vmiešame zvyšné datlové pyré.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů