Jablkový perník s datlovým pyré
Piekli ste už tento rok perník? Náš prvý tohtoročný perník vo vegan verzii :) Vajíčka sú v tomto recepte nahradené rozmačkanými banánmi. Kto neverí, že by banány mohli nahradiť vajíčka, nech vyskúša a sám sa presvedčí :) Navyše po nich perník krásne chutí a voní po banánoch :) Datlové pyré je zase skvelým zlepšovákom pre možno trošku nezvyklú, ale zato výbornú čokoládovú polevu :)
- 1h
- 10 porcí
- středně obtížné
- Evropská
- Mixér
- Moučníky a dezerty
- Párty
- Pečení
- Regionální a krajové
- Rostlinný původ
- Vaříme ze základu
- Vegetariánské recepty
Suroviny pro 10 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
datle sušené | 200 g |
voda | 200 ml |
ovesná mouka | 250 g |
kakaový prášek, holandské kakao | 3 lžíce |
kořenicí směs perníkové koření | 1 lžička |
skořice mletá | 1 lžička |
kypřící prášek do pečiva | 2 lžičky |
cukr třtinový | 100 g |
brusinky sušené | 3 hrsti |
ořechy vlašské | 2 hrsti |
jablka | 3 kusy |
banány | 2 kusy |
mléko mandlové, rostlinný nápoj | 200 ml |
olej řepkový | 80 ml |
vanilkový extrakt | 2 ml |
čokoláda hořká, 70 - 85% | 150 g |
kokosový olej | 80 ml |
Postup přípravy
-
Najskôr si pripravíme datlové pyré, ktorého príprava si vyžaduje najviac času, keďže potrebujeme mať datle celú noc namočené v miske vody. Na druhý deň ich spolu aj so sirupom, ktorý sa nám počas močenia vytvoril, dáme do mixéru a vymixujeme na pyré.
-
Ovsenú múku si ľahko spravíme aj my doma. Stačí, keď ovsené vločky pomelieme v kávovom mlynčeku na múku. Oddelene dôkladne premiešame suché a mokré suroviny. Následne ich spojíme.
-
Cesto nalejeme do formy na pečenie, ktorú si buď vymastíme a vysypeme alebo vystelieme papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov, v našej rúre sa perník piekol 45min.
-
Vyrobíme si čokoládovú polevu. Nad parou rozpustíme horkú čokoládu s kokosovým tukom. Do roztopenej zmesi vmiešame zvyšné datlové pyré.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů