- 1h:20m
- 12 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Hmota | |
---|---|
1 kg |
1 kg |
250 ml |
250 ml |
8 lžic |
8 lžic |
2 lžíce |
2 lžíce |
puding s příchutí vanilky, prášek 2 kusy |
2 kusy |
1 kus |
1 kus |
Ještě | |
200 g |
200 g |
2 lžíce |
2 lžíce |
2 lžíce |
2 lžíce |
Krém | |
200 g |
200 g |
200 g |
200 g |
1 kus |
1 kus |
2 lžíce |
2 lžíce |
Postup přípravy
-
Jablka zalijeme 250 ml vody, přidáme cukr, vanilkový cukr a citrónovou šťávu. Přivedeme k varu.
Povaříme 10 minut. Potom jablka podrtíme šťouchadlem na brambory (ne úplně na kaši).
-
Vanilkový pudink rozmícháme ve 400 ml studené vody, přilijeme k jablkům a znovu přivedeme k varu. Za stálého míchání krátce povaříme.
-
Dno a boky dortové formy (já jsem použila formu o průměru 23 cm) vyložíme mikrotenovou fólii nebo vymažeme máslem a posypeme kokosem,
-
Na dno formy naskládáme těsně vedle sebe piškoty. Na ně nalijeme jednu třetinu ještě horkého jablkového pudinku. Opět poskládáme vrstvu piškot a zalijeme druhou třetinou. Pak další vrstva piškot a poslední třetina jablkového pudinku. Uhladíme a necháme při pokojové teplotě vychladnout.
-
Potom ušleháme společně zakysanku, šlehačku a ztužovače. Smetanovým krémem potřeme povrch dortu a posypeme skořicí.
Necháme do rána ztuhnout v lednici. Teprve potom odstraníme formu.
Podáváme vychlazené. Je to výborný dezert pro horké letní dny.
Makronutrienty
71%
5%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 746 kJ | 1 348 kJ |
Kalorická hodnota | 178 kcal | 322 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
25 g
11,9 g |
45,2 g
21,6 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,5 SVJ | 4,52 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
8,44 g
3,8 g |
15,3 g
6,87 g |
Bílkoviny | 1,92 g | 3,47 g |
Sůl | 0,088 g | 0,159 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů