A protože jsem se letos při pečení cukroví skutečně ovládala a dodržela svoje předsevzetí, že upeču jen "něco málo", nebudeme dojídat vanilkáče ještě v dubnu. Až na pár perníčků máme "vymeteno" a můžu zase poškádlit troubu...
- 45m
- 24 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
500 g |
500 g |
250 g |
250 g |
2 kusy |
2 kusy |
2 lžíce |
2 lžíce |
jen pro pořádek, já používám velkou polévkovou lžíci po babičce, objemově bych tipla tak 10ml 6 lžic |
6 lžic |
1 špetka |
1 špetka |
Náplň | |
1 kg |
1 kg |
Pudink | |
1 litr |
1 litr |
puding s příchutí vanilky, prášek 2 kusy |
2 kusy |
7 lžic |
7 lžic |
Ještě | |
6 lžic |
6 lžic |
240 g |
240 g |
Postup přípravy
-
Těsto zpracovat a dát na 30 minut do ledničky.
Mezitím oloupat, očistit a nahrubo nastrouhat cca 1kg jablek.
-
Pudink: 1l mléka, 2 vanilkové pudinkové prášky a 7 vrchovatých lžic krystalu. Klasicky uvařit.
-
Těsto rozdělit na dva díly, první vyválet a položit na velký plech s vyšší okrajem (já mám 42x32cm), vytáhnout okraje do výšky cca 2 cm, potřít pikantním džemem, na to dětské piškoty (je potřeba asi 1 velký balíček), poklást nastrouhanými jablky, potřít uvařeným pudinkem a navrch vyválet placku z druhého dílu těsta. Přitisknout k okrajům, vršek propíchat vidličkou a péct cca 30 minut na 180 stupňů.
-
Pozn.: Už jsem vyzkoušela i recept, kde se na těsto dají jablka, pak piškoty, pudink a navrch opět těsto. myslím, že v tom není rozdíl.
Řezy nejsou přehnaně sladké, takže kdo má jablíčka kyselejší, ať si klidně přidá cukr třeba i do jablek.
Makronutrienty
72%
12%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 822 kJ | 1 224 kJ |
Kalorická hodnota | 196 kcal | 292 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
29,6 g
8,48 g |
44,1 g
12,6 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,96 SVJ | 4,41 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
6,77 g
1,73 g |
10,1 g
2,58 g |
Bílkoviny | 4,84 g | 7,21 g |
Sůl | 0,138 g | 0,206 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů