Zdravé špaldovo - ovsené lievance si môžete dať buď s obľúbeným domácim džemíkom alebo kyslou smotanou vymiešanou s medom :)
Posypané škoricou majú ešte väčší, jesenný šmrnc :)
- 20m
- 4 kusy
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
hladká mouka špaldová celozrnná 1 hrnek |
1 hrnek |
1 hrnek |
1 hrnek |
2 lžíce |
2 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
1 hrnek |
1 hrnek |
2 kusy |
2 kusy |
3 kusy |
3 kusy |
Ještě | |
100 ml |
100 ml |
3 lžíce |
3 lžíce |
200 g |
200 g |
1 lžička |
1 lžička |
Postup přípravy
-
Zmiešame spolu špaldovú a ovsenú múku.
Do zmesi múk vmiešame trstinový cukor spolu so škoricou.
Do múky nalejeme mlieko, pridáme vajcia a asi 3 minúty šlaháme do konzistencie lievancového cesta.
Ak je cesto husté, pridáme ešte viac mlieka.
Ku koncu do cesta vmiešame postrúhané jabĺčka.
-
Pečieme v panvičke na rastlinnom oleji.
Medzi hotové lievance môžeme klásť jabĺčkové kolieska, výborné sú poliate kyslou smotanou vymiešanou s medom. Fantázii sa ale medze nekladú a vy si ich môžete ochutiť podľa svojho gusta :)
Makronutrienty
54%
11%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 282 kJ | 5 150 kJ |
Kalorická hodnota | 306 kcal | 1 231 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
30,4 g
4,02 g |
122 g
16,2 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 3,04 SVJ | 12,2 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
19,4 g
2,32 g |
77,8 g
9,33 g |
Bílkoviny | 6,06 g | 24,4 g |
Sůl | 0,084 g | 0,339 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů