Itálií inspirovaná hovězí sekaná pečeně
Také máte rádi sekanou? Obvykle peču upravenou klasickou z mletého vepřového masa, s majoránkou a česnekem. Muž i děti ji mají rádi, ale občas nastane čas na změnu. A když to má být hovězí sekaná, tak mi přijde nejlepší ochucená v italském stylu. V soutěži zde na Jídelním plánu jsem vyhrála balíček koření. Obsahoval i to, co by mě běžně nenapadlo koupit. Paprikové vločky, neboli usušené drobné kostičky ze sladké papriky, mi přišly jako výborný nápad. K česneku, rajčatům a bazalce mi ladily.
- 2h:15m
- 3 porce
- středně obtížné
- Americké
- Evropská
- Lchf, low carb
- Obědy a večeře
- Paleo
- Pečení
- Primal
- Silvestr
- Vaříme ze základu
- Velikonoce
- Whole30
Suroviny pro 3 osoby
Čeho | Kolik |
---|---|
hovězí mleté maso | 500 g |
rajčatové pyré, passata | 8 lžiček |
česnek stroužky | 1 kus |
cibule | 0,25 kusu |
pepř černý mletý | 0,25 lžičky |
sůl | 0,5 lžičky |
bazalka sušená drhnutá | 1 lžička |
paprika drcená, floky | 5 g |
slanina | 200 g |
rajčatové pyré, passata | 0,25 hrnku |
Postup přípravy
-
Cibuli a česnek oloupeme. Cibuli pokrájíme nadrobno a česnek prolisujeme.
-
Mleté hovězí maso důkladně promísíme s ½ lžičkou soli, ¼ lžičkou mletého pepře, paprikovými vločkami, bazalkou, česnekem, cibulí a rajčatovým pyré.
-
Z ochuceného mletého masa vytvarujeme šišku. Obalíme ji plátky slaniny a vložíme do menšího pekáčku.
-
Pekáček vložíme do trouby rozehřáté na 180 °C a sekanou pečeme 1 hodinu.
-
Poté teplotu stáhneme na 150 °C a pokračujeme v pečení ještě 30 minut.
-
Ze sekané opatrně slijeme většinu vypečeného tuku (nevyhazujeme ho, hodí se k restování masa, masových kuliček, zeleniny a nebo i pod míchaná vajíčka, pokud vám nebude vadit chuť po rajčatech a použitém koření) a do pekáčku nalijeme rajčatové pyré. Podle potřeby naředíme vodou. A vše společně pečeme dalších 30 minut.
-
Sekanou pečeni podáváme nakrájenou na plátky, politou rajčatovou omáčkou a doplněnou zeleninou či jinou přílohou dle vaší chuti a stravovacích zvyklostí. Pokud se chcete držet nízkosacharidové stravy, určitě se k ní bude hodit vařená či pečená zelenina jako květák, brokolice, fazolové lusky, tuřín, mrkev a nebo celer.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů