Itálií inspirovaná hovězí sekaná pečeně

Kateřina Gallinová

Účastní se soutěže: Voňavé vaření

Itálií inspirovaná hovězí sekaná pečeně

Také máte rádi sekanou? Obvykle peču upravenou klasickou z mletého vepřového masa, s majoránkou a česnekem. Muž i děti ji mají rádi, ale občas nastane čas na změnu. A když to má být hovězí sekaná, tak mi přijde nejlepší ochucená v italském stylu. V soutěži zde na Jídelním plánu jsem vyhrála balíček koření. Obsahoval i to, co by mě běžně nenapadlo koupit. Paprikové vločky, neboli usušené drobné kostičky ze sladké papriky, mi přišly jako výborný nápad. K česneku, rajčatům a bazalce mi ladily.

Postup přípravy

  1. Cibuli a česnek oloupeme. Cibuli pokrájíme nadrobno a česnek prolisujeme.

  2. Mleté hovězí maso důkladně promísíme s ½ lžičkou soli, ¼ lžičkou mletého pepře, paprikovými vločkami, bazalkou, česnekem, cibulí a rajčatovým pyré.

  3. Z ochuceného mletého masa vytvarujeme šišku. Obalíme ji plátky slaniny a vložíme do menšího pekáčku.

  4. Pekáček vložíme do trouby rozehřáté na 180 °C a sekanou pečeme 1 hodinu.

  5. Poté teplotu stáhneme na 150 °C a pokračujeme v pečení ještě 30 minut.

  6. Ze sekané opatrně slijeme většinu vypečeného tuku (nevyhazujeme ho, hodí se k restování masa, masových kuliček, zeleniny a nebo i pod míchaná vajíčka, pokud vám nebude vadit chuť po rajčatech a použitém koření) a do pekáčku nalijeme rajčatové pyré. Podle potřeby naředíme vodou. A vše společně pečeme dalších 30 minut.

  7. Sekanou pečeni podáváme nakrájenou na plátky, politou rajčatovou omáčkou a doplněnou zeleninou či jinou přílohou dle vaší chuti a stravovacích zvyklostí. Pokud se chcete držet nízkosacharidové stravy, určitě se k ní bude hodit vařená či pečená zelenina jako květák, brokolice, fazolové lusky, tuřín, mrkev a nebo celer.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte